Nešvil (1975)

NASHVILLE (Originalni naziv)

drama muzika

Nagrađivani film Roberta Altmana o povezanosti sveta kantri muzike i politike

 
Režija: Robert Altman
Scenarij: Joan Tewkesbury
Uloge: Keith Carradine, Lily Tomlin, Henry Gibson, Ronee Blakley, Keenan Wynn, ...

Filmografija

Ova mzička melodrama o povezanosti industrije zabave i politike, predstavlja briljantnu studiju američke kulture. Američki san je razmotren iz satiričnog ugla - umetnost je novac, reklama vredi više od nadarenosti.

Nešvil, grad kantrija. Poznati muzički festival prolazi u senci Vijetnamskog rata i pojave novih snaga na političkoj sceni. Tajnoviti predsednički kandidat namerava da izbaci advokate iz Kongresa i promeni reči američke himne, dok obični ljudi pokušavaju da reše naizgled trivijalne probleme; krhka pevačica Barbara Džin (R. Blekli) pred emotivnim je kolapsom, brak Risovih (N. Biti, L. Tomlin) se raspada, a poremećeni gitarista Keni (D. Hejvord) čeka svoj trenutak slave. Sve učesnike festivala očekuje šokantan događaj...

"Nešvil" je jedan od temeljnih filmova sedamdesetih i jedan od najvažnijih filmova u Altmanovoj karijeri (proslavio ga je "M.A.S.H.", najboljim se smatra "Kockar i bludnica", a najveći mu je uspeh devedesetih film "Kratki rezovi"). Višeslojna i kompleksno strukturirana priča, ensembl film snimljen u dokumentarističkom maniru. Korišćenjem preklapajućih dijaloga, pola improvizovanih uloga, dugih kadrova i maštovitom upotrebom zvuka, montaže i kamere, Altman stvara jedinstvenu sliku američke svakodnevice u vreme afere Votergejt i Vijetnama, ujedno pružajući svoj dosledni antiratni komentar i kritiku društva.

Mnogi su glumci sami napisali i otpevali svoje muzičke numere, dodatno pridonevši nesvakidašnjem realizmu. "Nešvil" je nominovan za brojne Oskare, no osvojio je samo nagradu za najbolju pesmu godine, iako je reč o jednom od najboljih Altmanovih filmova.

 


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >