Plavi čelik (1990)

Blue Steel (Originalni naziv)

akcija drama kriminalistički

Poremećeni ubica baca oko na mladu policajku

 
Režija: Kathryn Bigelow
Scenarij: Kathryn Bigelow, Eric Red
Uloge: Jamie Lee Curtis, Ron Silver, Clancy Brown, Elizabeth Pena, Tom Sizemore, ...

Filmografija

U ovom akcionom trileru, Džejmi Li Kertis glumi Megan Turner, mladu policajku koja se zaljubljuje u savršenog muškarca i prekasno shvata da ima posla s psihopatom i ubicom.

Megan Turner upravo je završila školovanje na policijskoj akademiji . Njena okolina, uključujući i patrijarhalnog oca, ne gleda s naklonošću to "neženstveno" zvanje, no podršku joj pruža najbolja prijateljica Trejsi. Jedne noći na službi Megan je prisiljena u samoodbrani ubiti pljačkaša trgovine, no jedan od kupaca ukrade pljačkašev pištolj, pa na Megan padne sumnja da je možda u panici ubila nenaoružanog čoveka. Ubrzo se ispostavlja da je kupac koji je ukrao pištolj, a reč je brokeru Judžinu Hantu, fasciniran ubijanjem iz revolvera. Mlada i privlačna policajka duboko ga je impresionisala pucanjem u pljačkaša. Stoga pronađe način da se s njom upozna i navede je da se zaljubi u nega, ali vrlo brzo njoj će postati jasno s kim ima posla...

"Plavi čelik" treći je celovečernji film najprestižnije američke sineastkinje s prelaza osamdesetih u devedesete godine, Ketrin Bigalov. Bigalov je bila prva američka rediteljka koja se sistematski bavila "muškim" kriminalističko-akcionim žanrovima, zasenjujući u to vreme većinu svojih (muških) kolega. Vrhunac te njene orjentacije bio je poznati surferski triler "Pakleni talas" (1991), a 1995. dostigla je do kvalitativnog vrha svog ukupnog opusa, egzistencijalnim ZF-tirlerom "Čudni dani". Bigalov je uvek bila autorka negovanog vizuelnog stila, što do izražaja dolazi i u"Plavom čeliku", čije se čiste, često izvanredno simetrične kompozicije kadra neretko deluju skoro poput slikarskih platana. Uz izvanredan vizualni stil valja istaknuti sjajan nastup Dž. L. Kertis.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >