Smrtonosno oružje (1987)

LETHAL WEAPON (Originalni naziv)

akcija komedija triler

Vratolomije dvojice policijskih partnera koji su totalna suprotnost u životu i poslu

 
Režija: Richard Donner
Scenarij: Shane Black
Uloge: Mel Gibson, Danny Glover, Gary Busey, Mitchell Rayn, Tom Atkins

Filmografija

Iako su nastavci profil serijala uvek dizali i za nekoliko nivoa više, činjenica je da će posebno mesto u srcu svakog obožavatelja uvek zauzimati prvi deo "Smrtonosnog oružja". Vrlo verovatno jedan od najuticajnijih akcionih serijala svih vremena, doslovno je pokrenuo revoluciju akcionog "badi-badi" filma, spajajući vrhunske akcione sekvence s predahom u vidu izrazito duhovitih scena, ali i s idilom porodičnog doma.

Rodžer (D. Glover) je iskusni policajac kome do penzije nedostaje tek nekoliko godina, detektiv s dosjeom bez mrlje i toplim domom, koji sav posao radi po pravilima. Martin je (M. Gibson) njegova potpuna suprotnost, nezaustavljiva mašina za ubijanje, neukrotivi avanturista koji se od smrti supruge čini još nestabilnijim. Sada su njih dvojica prisiljena da rade zajedno, istražujući ubistvo prostitutke koja je bila ćerka Rodžerovog prijatelja. Istraga ih vodi do međunarodne grupe visoko pozicioniranih kriminalaca...

Režiser R. Doner  je originalan i specifičan scenario kultnog Š. Bleka na veliki ekran preneo u punom sjaju pa film ni dvadeset godina nakon što je snimljen nije izgubio ništa od svoje atraktivnosti. Naravno, opevani glumački par Gibsona i Glovera ovde brilira.


Komentari (3)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >