Koliba straha (2002)

CABIN FEVER (Originalni naziv)

triler horror

Grupa studenata koja provodi praznike u šumskoj kolibi postane žrtvama opasnog virusa

 
Režija: Eli Roth
Scenarij: Eli Roth, Randy Pearlstein
Uloge: Rider Strong, Jordan Ladd, James DeBello, Cerina Vincent, Joey Kern, ...

Filmografija

Štićenik slavnog Kventina Tarantina, američki reditelj i scenarista Ilaj Rot privukao je pažnju filmske javnosti kada je 2002. snimio niskobudžetni horor "Koliba straha". koji je u američkim bioskopima postao jedan od najisplativijih naslova u godini. Tri godine kasnije potvrdio se u žanru horora ultranasilnim "Hostelom" i postavio nove granice šokiranja publike u bioskopima što se očito isplatilo, jer je "Hostel" postao svetski hit.

Pol (R. Strong), Karen (Dž. Lad), Bert (Dž. De Belo), Marsi (C. Vinsent) i Džef (Dž. Kern) petoro su prijatelja sa fakulteta, koji su isplanirali da provedu praznike u slikovitoj šumskoj kolibi. Već na početku odmora shvate da je mesno stanovništvo čudno pa odluče da se izoliraju se od svega. Snabdevši se potrebnom hranom prijatelji stignu do kolibe i napokon počnu da se opuštaju u netaknutoj prirodi. Premda sve ide prema njihovom planu, uznemiri ih dolazak stranca kojega očito muči teška groznica. Oteravši ga plamenom nisu ni svesni da ih je bolesni došljak zarazio opasnim mikrobom koji progresivno uništava telo...

Nesumnjivo znalac kada su u pitanju šoker horori, Ilaj Rot svojim je debijem "Koliba straha" delom podsetio na serijal Petak trinaesti i film "Zla smrt" Sema Raimija pri čemu mu je zamisao o zapletu pala na pamet kada je boraveći na Islandu oboleo od teške alergije na seno. Zbog toga u priči nema klasičnog ubice, odnosno negativca već se atmosfera strave i šokantni prizori temelje na uznemirujućim kadrovima unakaženih ljudi. Uz to, film ustrajava na generisanju paranoje i nepoverenja do juče bliskih prijatelja.

Relativno nepoznatu glumačku ekipu predvodi nekadašnja dečja zvijezda R. Strong, poznat iz serije Boys Meets World (na snimanju je izazvao pravo oduševljenje mladih obožavateljki), dok je najslavnije ime u ekipi kompozitor Anđelo Badalamenti (Plavi baršun, serija Tvin Piks). Osim usjeha u bioskopima, film je prikazan i na festivalima Fantasporto i Fant-Asia Film Festival, a nominovan je i za nagradu Saturn.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >