Pravi kauboji (1972)

THE CULPEPPER CATTLE CO. (Originalni naziv)

vestern

Mladić žarko želi postati kauboj iako nije svjestan težine i opasnosti kaubojskog života

 
Režija: Dick Richards
Scenarij: Eric Bercovici, Gregory Prentiss
Uloge: Gary Grimes, Billy Green Bush, Luke Askew, Geoffrey Lewis, Bo Hopkins, ...

Filmografija

Debitantski rediteljski projekat Dika Ričardsa izuzetno je uspešan vestern realizovan u suprodukciji danas izuzetno uticajnog Džerija Brukhajmera sigurno najmoćnijeg holivudskog producenta kom je upravo ovaj film bio prvi projekat. U filmu delom inspirisana slavnom "Divljom hordom" Sema Pekinpaa demitologizacija je vrlo sistematično i sugestivno provedena, a pesimističan i neretko prilično anksiozan prikaz kauboja kao prljavih i nemoralnih ljudi koji taj posao rade jer nemaju izbora i ne znaju ništa drugo.

Dok svojoj majci (Dž. Burel) svakodnevno pomaže u radu na njihovom skromnom imanju, a slobodno vreme provodi u zabavi sa najboljim prijateljem i vršnjakom Printom (V. Skot), tinejdžer Ben Mokridž (G. Grajms) mašta o sasvim drugačijem i mnogo uzbudljivijem životu. Naime, on žarko želi da postane kauboj i pridružiti se goničima stoke cenjenog stočara Frenka Kalpepera (B. Grin Buš), a zbog toga je već nabavio i opasač sa revolverima.

Odlučan da ostvari svoj naum i zaradi nešto novca, Ben se jednog jutra oprosti sa majkom i krene na Kalpeperovo imanje. Premda ga u početku dočekaju podrugljivo i sa nepovjerenjem, Kalpeper ipak odluči da primi mladića i pruži mu priliku. Među iskusnim kaubojima koji veliko krdo vode u Fort Luis u Koloradu ističu se Luk (L. Askju) i Pit (M. Klark), a Ben se u početku na kolima pridruži starom Kuku (R. Gut). No Ben ne zna da je kaubojski život veoma težak te da se goniči stoke svakodnevno susreću sa mnoštvom opasnosti i izazova.

Efektnu filmsku muziku supotpisuje oskarovac Džeri Goldsmit (Planeta majmuna, Leptir, Kineska četvrt, Vetar i lav, Momci iz Brazila, Poltergajst, Sirove strasti, Prvi vitez, L. A. poverljivo).


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >