Život u ružičastom (2007)

La Vie en Rose / La môme (Originalni naziv)

drama muzika biografski

Život legendarne francuske pevačice, Edit Piaf

 
Režija: Olivier Dahan
Scenarij: Olivier Dahan, Isabelle Sobelman
Uloge: Marion Cotillard, Sylvie Testud, Gérard Depardieu, Pascal Greggory

Filmografija

Film "La Môme" francuskoga reditelja Oliviera Dana vrlo je dobra biografija što na zoran način predstavlja život jedne od najvećih francuskih legendi, pevačice Edit Piaf koja je, uz izvanredan glas jedinstvene boje, postala mitska figura zbog svog izrazito nesrećnog života.

Mala Edit nije rođena pod srećnom zvezdom: majka joj je ulična pevačica koja poslednji novčić troši na alkohol, otac cirkuski akrobata, a baka joj vodi javnu kuću. S dvadesetak godina, ona radi na Montmartreu kao ulična pevačica, što urodi plodom: njen izuzetan glas nije mogao proći nezapaženo. Vlasnik obližnjeg kluba angažuje je kao pevačicu, no ubrzo je ubijen. Njegov saradnik odlučuje ustrajati na tome da od nje izvuče ono najbolje: uskoro, već prilikom prvog velikog koncerta, Edit (M. Kutlard) postigne neviđen uspeh koji je lansira u zvezde...

Film je postigao sjajan uspeh kako u Francuskoj tako i u svetu (treći je najgledaniji film u Americi u poslednjih dvadeset godina), a dočekale su ga i prilično dobre kritike koje su uglavnom hvalile izvođenje glavne glumice M. Kutlard. Film je pun njenih poznatih pesama, dobro pogođene atmosfere Pariza tridesetih godina, te Sjedinjenih Država nakon Drugog svetskog rata i uverljivo ocrtanih složenih odnosa među likovima. Uz brojne druge, film je osvojio dva Oskara, za glavnu žensku ulogu i filmsku šminku.

 


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >