subota, 20.04. 03:00

Tamna zvezda (1974)

Dark Star (Originalni naziv)

komedija triler sf

Priča o četiri astronauta koji u dubokom svemiru uništavaju nestabilne planete

 
Režija: John Carpenter
Scenarij: John Carpenter, Dan O'Bannon
Uloge: Brian Narelle, Cal Kuniholm, Dre Pahich, Dan O'Bannon, Adam Beckenbaugh, ...

Filmografija

"Tamna zvezda" je univerzalna priča o čovekovoj egzistenciji kontekstualizovana motivima naučno-fantastičnog žanra. Film je poslužio kao nadahnuće nizu kasnijih žanrovski istovetnih projekata, prvenstveno budućem klasiku "Alien" čiji je ko-scenarista upravo D. O'Benon. Osim njega, u filmu glume još trojica debitanata B. Narel, K. Kaniholm i D. Paič. Dž. Karpenter je filmom trasirao karijeru jednog od najznačajnijih savremenih američkih režisera žanra naučne fantastike i horora.

U 22. veku čovečanstvo kolonizuje obližnji svemir te tamo šalje misije čiji je zadatak da unište nestabilne planete. Poslednjih dvadeset godina time se bavi posada svemirskog broda "Tamna zvezda" čiji su članovi poručnik Dulitl (B. Narel), narednik Pinbek (D. O'Benon), Bojler (K. Kaniholm) i Tobi (D. Paič). Njihovog preminulog zapovednika Pauela održava kriogeni sistem, dok rutinsku misiju povremeno prekidaju  problemi s meteorima. Prave nevolje počinju kad zataji brodski kompjuter te se zaredaju kvarovi pri čemu se nadzoru otima i jedna od inteligentnih bomba koja pogrešno zaključuje da ima božje poslanje...

Karijere mnogobrojnih poznatih režisera obeležili su njihovi debitantski dugometražni filmovi. U slučaju proslavljenog američkog filmaša Karpentera ("Napad na policijsku stanicu", "Noć veštica") to je "Tamna zvezda". Karpenter je na njemu počeo da radi još kao student s kolegom O'Benonom s kojim je napisao izvornu priču i scenario. Proslavivši se kao ko-scenarist "Oskarom" nagrađenog kratkometražnog igranog filma "The Resurrection of Broncho Billy" iz 1970. čiji je tekst napisao sa samo dvadeset i dve godine, odmah po završetku studija posvetio se radu na svom dugometražnom prvencu. Film je u završnici  koštao šezdesetak hiljada dolara, ali je brilijantan zajednički rad  Karpentera i O'Benona stvorio iluziju neuporedivo skuplje  produciranog projekta. Njih dvojica su odradili gotovo sve sami. Karpenter je režirao film, komponovao muziku za njega te ga producirao, dok je O'Benon nadgledao rad na specijalnim efektima, osmislio scenografiju i naposletku montirao film. Uz to, preuzeo je jednu od uloga u filmu.

 


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >