Ruke koje guraju (1992)

TUI SHOU / PUSHING HANDS (Originalni naziv)

komedija drama

Postarij kinez dolazi sinu u Ameriku i pokušava da se privikne na američki način života

 
Režija: Ang Lee
Scenarij: Ang Lee, James Schamus
Uloge: Sihung Lung, Deb Snyder, Bo Z. Wang, Lai Wang, Haan Lee

Filmografija

Debitantski film „Ruke koje guraju“ deo je Leeove kineske trilogije (Pushing Hands, The Wedding Banquet i Eat Drink Man Woman) u kojima se bavi sukobom modernog i tradicionalnog, ispituje vrednosti društva, otuđenost i nemogućnost prilagođenja.

Penzionisani majstor tai chija Zhu seli se u Ameriku kod svog sina Alexa i njegove porodice. Alex je oženjen Amerikankom, spisateljicom Marthom s kojom ima sina Jeremya. Od dolaska dede Zhua u kuću Martha pati od spisateljske blokade. Zhu ne govori engleski, a Martha ne razume kineski. Osuđeni na saživot bez komunikacije, Marthini običaji i kultura sudaraju se sa Zhuovim tradicionalnim načinom života. Neprestane tenzije i neprilagodljivost prisiliće Alexa, koji nastoji održati neku porodičnu ravnotežu, da donese odluke…

Drama prožeta elementima komedije stavlja u opoziciju moderni američki porodični život i tradicionalno kinesko poimanje porodice i tradicije. Film je na Tajvanu osvojio filmske kritičare pa je 1992. prikazan na Berlinskom filmskom festivalu. Glavnu ulogu igra sjajni Sihung Lung kojeg ćemo još puno puta videti u filmovima A. Leeja.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >