Prelazak (2000)

THE CROSSING (Originalni naziv)

ratni povesni biografski

Istinita priča o očajničkom napadu generala Dž.Vašingtona na nadmoćnije britanske snage

 
Režija: Robert Harmon
Scenarij: Howard Fast
Uloge: Jeff Daniels, Roger Rees, Sebastian Roché, Steven McCarthy, ...

Filmografija

"Prelaz" je dramatizacija opasnog i izuzetno riskantnog poduhvata Džordža Vašingtona – prelaza reke Delaver i napada na britanske snage smeštene u Trentonu.

24. decembra 1776., šest meseci pre nego što će američke kolonije započeti Rat za nezavisnost, superiorne britanske snage nanele su teške gubitke vojsci generala Džordža Vašingtona (Džef Daniels). Pobunjenici su izgubili skoro sve veće bitke: Njujork je pao, a Filadelfija je bez odbrane jer je 90 posto vojske izgubljeno. Kako je zima sve oštrija, Vašington i njegovi generali suočavaju se s potpunom propašću revolucije ukoliko se tok rata na bilo koji način ne preokrene.

Dok se pobunjenička vojska odmara u kampu na obalama Delavera, Vašington i generali Merser (Rodžer Riz), Hamilton (Stiven MekKarti) i Grin (Dejvid Feri) saznaju da Britanci i njihovi saveznici, pruski plaćenici, kampuju na drugoj strani reke. Trenutno siguran od napada, Vašington shvata da bi ubrzo sve moglo biti izgubljeno: kad se reka zamrzne, Britanci će jednostavno preći preko leda i dokrajčiti iscrpljene i gotovo poražene pobunjenike.

Preuzevši incijativu karakterističnom odlučnošću, Vašington će da smisli očajnički plan i naredi da se napravi skoro nemoguće: čitava se vojska mora noću prebaciti preko reke. Znajući da su Prusi slavili Božić noć prije, Vašington će da se odluči na hrabar napad, rano ujutro na njihovo uporište u Trentonu.


Komentari (2)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >