Gracein izbor (2004)

Gracie's Choice (Originalni naziv)

drama

17-godišnja devojka bori se za starateljstvo nad mlađom braćom

 
Režija: Peter Werner
Scenarij: Joyce Eliason, Rena Dictor Le Blanc
Uloge: Kristen Bell, Diane Ladd, Shedrack Anderson III, Anne Heche

Filmografija

Ovaj dramatični film o mladoj devojci koja, usprkos majčinim problemima sa drogom, čini sve kako održala porodicu na okupu i sprečila odlazak u ustanovu za nezbrinutu decu inspiriran je istinitom pričom koja je dodirnula srce američke nacije.

Život Gracie Tompson (K. Bell) od najranije je dobi ispunjen odgovornošću odrasle osobe. Kao najstarije dete ovisnice Rovene Tompson (A. Heche), ona se brinula o mlađoj polubraći i polusestri, menjala im pelene, čitala priče prije spavanja, pomagala oko zadaća. Svih petero dece različitih su, uglavnom nepoznatih, očeva i nose različita prezimena. Zbog loših uslova, a i zbog majke ovisnice, dvojica dečaka pate od poremećaja pažnje, a najstariji ima problema u komunikaciji. Njihov život nije ni sličan porodičnom: majka, iako obećava da će se popraviti, i ne pokušava se izlečiti od ovisnosti, krade i menja ljubavnike i zanemaruje decu. Prečesto u njihove jadne iznajmljene stanove upada policija, a kad završe na ulici, na neko ih vreme primi baka Louela (D. Ladd), Rovenina majka. Nakon jedne racije, majka je odvedena u zatvor, Gracie i Rose (K. Fairlie) u popravni dom, a trojica dečaka u sirotište. Baka ih uspeva izvući i primiti  sebi, ali je to tek privremeno rešenje. Socijalna služba namerava dati decu na posvojenje, što znači da će biti razdvojeni. Gracie to ne želi dopustiti. Iako je tek navršila šesnaest godina, postoji zakonska mogućnost da ona sama posvoji decu, no uslovi su gotovo nedostižni: uz školovanje mora raditi i zaraditi dovoljno novca da plaća stan, struju i plin, dužna je imati telefon i automobil, te osigurati deci potpunu zdravstvenu pomoć. Tek tada doznaje da baka prima za svako dete državnu pomoć od 500 dolara i da taj novac daje Roveni. Zato će Rovena svim sredstvima pokušati zadržati pravo na roditeljsko staranje...

Ovaj neobično potresan film snimljen je prema istinitoj priči koja je objavljena u jednom članku u Reader's Digestu. Gracie, koja je uspela raditi, studirati i brinuti se o deci, namerava se baviti problemom dece koja čekaju posvojenje i kojih u Sjedinjenim Državama ima više stotina hiljada. Njezina braća se školuju, a najmlađi, Robie, želi postati advokat.
Mlada glumica Kristen Bell (Veronica Mars, Roman) izvrsno je odglumila ulogu šesnaestogdišnje Gracie Tompson, a Anne Heche nominirana je za Primetime Emi za ulogu majke.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >