Vuk (1994)

Wolf (Originalni naziv)

horror drama fantastika

Nakon ugriza vuka glavni urednik postane vukodlakom koji se bori da zadrži svoj posao

 
Režija: Mike Nichols
Scenarij: Jim Harrison, Wesley Strick
Uloge: Jack Nicholson, Michelle Pfeiffer, James Spader, Kate Nelligan, ...

Filmografija

"Vuk", film Majka Nikolsa sa Džekom Nikolsonom i Mišel Fajfer u glavnim ulogama, daleko je od klasika o vukodlacima. Sa svežijim i daleko inventivnijim pristupom tom horor žanru, "Vuk" je u biti satira o korporativnoj politici i o tome kako uspeti u savremenom svetu, koja koristi legendu o vukodlaku kao alegorijsku odskočnu dasku. Ovaj je film jedini od svoje vrste - horor film o uredskoj politici.

Džek Nikolson je Vil Randal, glavni urednik njujorške izdavačke kuće koji vozeći kroz snežni Vermont, autom naleti na vuka. Kada izađe kako bi video šta se dogodilo, zver ga ugrize. Ubrzo Vil počinje osećati neke neobične efekte ugriza: prve promene očituju se u iznenadnom poboljšanju osetila vida i njuha, a zatim i u osetnoj promeni karaktera. Prijašnji slabašan i pomirljiv čovek, Vil postaje odlučan i "vučji" se bori zadržati svoj posao. Naime, milijarder Rejmond Alden (Kristofer Plamer) preuzeo je izdavačku kuću i preti da će ga zameniti mladim, lukavim ulizicom Stjuartom Svintonom (Džejms Spejder). U međuvremenu se Aldenova prekrasna ćerka (Mišel Fajfer) počinje zaljubljivati u Vila, ne sluteći da čovek koji je privlači, postepeno postaje neko, ili nešto drugo...

Zahvaljujući suptilnoj režiji Majka Nikolsa i višeslojnom scenariju Džima Harisona i Veslija Strika, "Vuk" je "knjiški" film koji se na jedinstven način bavi krizom srednjih godina te kritički gleda na zverski okrutan sviet njujorškog izdavaštva.

Nikolson već nekoliko godina nije glumio ovako dobro, dok je Mišel Fajfer prelepa i zavodljiva, čini se, sa svakim novim filmom sve lepša i mlađa. Kristofer Plamer kao medijski tajkun i Džejms Spejder kao Randalov izdajnički štićenik, uverljivi su i sjajni profesionalci.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >