Vetar i lav (1975)

The Wind and the Lion (Originalni naziv)

akcija avantura povesni

Priča nadahnuta stvarnim događajem o Berberskom plemenu koje je otelo amerikanku

 
Režija: John Milius
Scenarij: John Milius
Uloge: Sean Connery, Candice Bergen, Brian Keith, John Huston, Geoffrey Lewis, ...

Filmografija

Pustolovni spektakl "Vetar i lav" drugi je film kultnog američkog redatelja Johna Miliusa (Dillinger, Konan, Dan velikih valova, Oproštaj sa kraljem), jednog od najistaknutijih i najosebujnijih autora "Novog Holivuda". Nadahnut stvarnim slučajem otmice američkog građanina u Maroku, početkom 20. veka, Milius u "Vetru i lavu" kombinira stvarne događaje i likove sa izmišljenima, oživljavajući klasični pustolovni film.

Maroko, 1904. Grupa Berbera predvođenih šeikom Mulaijem Ahmedom Raisulijem (S. Connery) upada u raskošnu palaču u gradu Tandžeru i otima Amerikanku Eden Perdikaris (C. Bergen) i njezinu decu, sina Viliama (S. Harrison) i kćer Dženifer (P. Gottesman). Ponosni i vrlo okrutni Raisuli želi otmicom pokazati svim marokanskim plemenima kako je marokanski sultan sluga zapadnih gospodara. Američki predsednik Teodore Ruzvelt (B. Keith) koristi priliku kako bi javnosti dokazao svoju hrabrost i odlučnost te odluči poslati vojsku u Maroko. Ipak,  vremenom Ruzvelt oseća sve više simpatija prema svome protivniku, a specifičnog Raisulija sve više razume i oteta Eden...

"Vetar i lav" je protkan opsesivnim Miliusovim temama i motivima, od kojih je najfascinantnije razrađen onaj uzajamnog poštovanja i prijateljstva među fascinantnim karakterima, koji se igrom sudbine zateknu na neprijateljskim stranama. Uzbudljiv, režijski nadahnut, likovno fascinantan, sjajno odglumljen i duhovit, "Vetar i lav" također pleni pažnju slojevitim pristupom islamskoj kulturi. Lišen bilo dodvoravanja bilo osuđivanja, "Vetar i lav" je u pristupu i razumevanju arapskog načina života superiorniji bilo kojem filmu snimljenom u novije doba. "Vetar i lav" bio je nominiran za Oskare u kategoriji najboljeg zvuka i najbolje muzike, koju je nadahnuto komponirao Jerry Goldsmith (Pretkazanje, Kineska četvrt).


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >