Nemi film (1976)

SILENT MOVIE (Originalni naziv)

komedija

Filmski reditelj koji je izgubio svoj put pronalazi rešenje u oživljavnju nemog filma

 
Režija: Mel Brooks
Scenarij: Mel Brooks, Ron Clark
Uloge: Mel Brooks, Marty Feldman, Dom DeLuise, Sid Caesar, Harold Gould, ...

Filmografija

"Silent Movie" zabavna je i dopadljiva komedija iz sedamdesetih godina, svojevrstan omaž velikom razdoblju neme komedije, i to od jednoga od najpoznatijih američkih komičara iz sedamdesetih i osamdesetih godina, Mela Brooksa (poznatog po filmskim parodijama poput "Spaceballs", "History of the World", "Robin Hood: Men in Tights"). Kuriozitet, a i originalnost ovoga filma proizlazi iz toga što je on u celosti snimljen bez dijaloga (samo naznačenima, kao u nemim filmovima, među natpisima), ali upečatljivog zvuka i muzike, koji pojačavaju osećaje i postupke likova.

Ambiciozni filmaši Mel Funn (M. Brooks), Marty Eggs (M. Feldman) i Dom Bell (D. DeLuise) dolaze u studio koji jedva preživljava usled finansijskih problema. Naime, oni imaju želju da snime nemi film uvereni da bi takav, iako staromodan rad, mogao biti isplativ ako u njemu budu glumile slavne zvezde. Direktoru studija ta se ideja čini suludom, tim više što zna da je reditelj Mel Funn problematičan i da ima probleme s alkoholom, ali ipak nevoljko pristane, zbog Funnovih nagovaranja. Ono što sad treba učiniti jest pronaći slavne zvezde koje bi želele da glume u filmu. Mel, Marty i Dom krenu u tešku potragu za njima. Sreću Burta Raynoldsa, Jamesa Caana, Lizu Minelli, Anne Bancroft, Paula Newmana i razgovaraju s Marcelom Marceauom, i sve pokazuje da bi film mogao biti sjajan...

Priča o snimanju filma, poteškoćama koje nastaju prilikom odabira glumaca i svađa s producentima, a istovremeno parodiranje i velikih "nedodirljivih" zvezda koje znaju itekako ispasti smešne.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >