Čovek sa dva mozga (1983)

The Man with Two Brains (Originalni naziv)

komedija romantika sf

Genijalni neurohirurg zaljubljen je u mozak iz tegle

 
Režija: Carl Reiner
Scenarij: Steve Martin, Carl Reiner, George Gipe
Uloge: Steve Martin, Kathleen Turner, David Warner

Filmografija

"Čovek sa dva mozga" ljubavna je priča o doktoru Michaelu Hfuhruhurru (Steve Martin), vrlo uspješnom neurokirurgu koji pokušava ostvariti neobičnu ljubavnu vezu za mozgom iz staklenke.

Dr. Majkl Hfuhruhurr, tvorac revolucionarne metode u operisanju mozga, udovac je koji sve svoje vreme provodi operišući mozgove – svestan sopstvene genijalosti. Majkl spasi život Dolores Benedikt (Tarner), ženi koju je gotovo ubio u automobilskoj nesreći. Tokom njenog oporavka od operacije, pre nego što je majkl otkrio njeen karakter, koji je sušta suprotnost njenom predivnom izgledu, oženi se njome.

Majkl možda i jeste najbolji svetski hirurg za mozak, ali o proceni ljudskog karaktera nema blage veze. Kako je Dolores Benedikt žena koja obožava da se ruga svom mužu i muči ga, operaciju mozga koristi kao izgovor za stalne glavobolje, te tako Majkla drži u neprestanom stanju uzbuđenosti. U nadi da će medeni mesec u Evropi stvoriti uslove i atmosferu koji će dovesti do konzumacije braka, Majkl i Dolores odlaze na radni odmor u Beč.

Dok predaje na bečkom Institutu za kraniologiju, Majkl upoznaje doktora Alfreda Nesesitera (Vorner), koji odmah dobrog doktora odvodi u svoj stan, gde mu pokazuje svoj labos mozgova, sa stotinama mozgova u teglama, koje je izvadio iz glava ljudi umrlih na odgovarajući način. Takav je način, slučajno, potpis ludog bečkog ubice iz lifta, koji svoje žrtve ubija ubrizgavanjem smrtonosne doze sredstva za pranje prozora, pa mozak umire poslednji.

U labosu doktora Nesesitera Majkl upoznaje mozak bez tela sa kojim ne samo da može da razgovara i sa kojim stvara poseban odnos, nego se i u njega zaljubljuje. Pojavljuje se klasična filmska dilema: oženjen muškarac koji je zaljubljen u drugu ženu. U ovom slučaju, druga je žena sve ono što Majkl želi, osim, naravno, tela. Kad doktor Hfuhruhurr otkrije da njegova ljubav ne može zauvek da živi u tegli, krene u potragu za savršenim telom koje će postati domaćin ženskom mozgu koji voli.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >