Poslednji kralj Škotske (2006)

THE LAST KING OF SCOTLAND (Originalni naziv)

drama povesni politički

Mladi škotski lekar postane svedokom terora i zločina ugandskog diktatora Idija Amina

 
Režija: Kevin Macdonald
Scenarij: Peter Morgan, Jeremy Brock
Uloge: Forest Whitaker, James McAvoy, Kerry Washington, Gillian Anderson, ...

Filmografija

Kada 1970. godine naivni mladi doktor stigne u Ugandu, naći će se na šokantnom putu otkrića. Ovaj slikoviti triler koji rekonstruiše događaje tokom diktature Idija Amina, kombinuje činjenice i fikciju stvarajući upečatljivu priču.

Mladi doktor Nikolas putuje iz rodne Škotske u Ugandu tragajući za uzbuđenjem i romansom, istovremeno se nadajući da će njegovo znanje pomoći onima kojima je najviše potrebno. Ali, čudnovat niz događaja dovešće ga u situaciju da dobije ponudu koju ne može odbiti. Kada odgovori na jedan poziv, saznaje da je novopostavljeni lider Ugande, Idi Amin, slupao svoj maserati. Aminu se odmah svidi mladi Škot i ponudi mu posao ličnog lekara.
Ali, kako vreme prolazi, Nikolasova želja za uspehom dovodi ga do toga da postane glavni Aminov poverenik, konsultant i desna ruka. Na kraju će biti svedok mnogim uznemirujućim događajima: kidnapovanjima, ubistvima i nezamislivim okrutnostima, u kojima je možda i saučesnik.
Zarobljen u moralnom ambisu Aminove ubilačke megalomanije, Nikolas skoro prodaje dušu đavolu. Ali, kada končano pokuša da zaustavi ludilo, naći će se u očajničkoj borbi za opstanak...
Za ulogu u ovom filmu Forest Vitaker osvojio je Oskara za najbolju mušku ulogu, a pored njega uloge tumače i Džejms Makavoj, Keri Vašington, Džilijen Anderson...

Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >