Slepilo (2008)

BLINDNESS (Originalni naziv)

triler drama romantika

Epidemija slepila uništi svaki trag civiliziranog ponašanja

 
Režija: Fernando Meirelles
Scenarij: José Saramago, Don McKellar
Uloge: Julianne Moore, Mark Ruffalo, Alice Braga, Danny Glover

Filmografija

Ova dramatična adaptacija izuzetne knjige nobelovca Josea Saramage priča je o zastrašujućoj epidemiji slepila koja pogodi neimenovani grad. Dok se civilizirano društvo urušava pratimo malu grupu slepih koja se suočava sa terorom i neljudskim uslovima života u karanteni.

Jednoga dana mladi Japanac tokom vožnje primeti da je izgubio vid te da jedino vidi intenzivno belu boju. Pojavljuje se sve više takvih neobičnih slučajeva "beloga" slepila za koje nema leka, niti se zna odakle je došlo. Bolesnici su smešteni u karantene, no kako ih je sve više, oni zauzmu čitav grad. Uskoro u njemu počne vladati nekontrolirani nered, a sve preuzimaju oni koji su najsnalažljiviji i fizički jači, uzimajući si za pravo da siluju, kradu i otimaju hranu. Izgleda da je jedina osoba koja u ovom haosu nije izgubila vid mlada žena (J. Moore), lekarova (M. Ruffalo) supruga, no ona to odluči zatajiti ne bi li to dobro iskoristila...
 
"Slepilo" brazilskoga redatelja Fernanda Meirellesa (najpoznatijega po filmu Ciudade de deus) intrigantan je i neobičan film koji bi se mogao opisati kao kombinacija psihološke drame, naučne fantastike, no sa  jakim elementima filma strave. Naime, reč je o ekranizaciji slavnoga romana Ogled o slepilu iz 1995. godine, portugalskoga nobelovca Joséa Saramaga. Iako pisac prvobitno nije htio prodati prava za realizaciju filma, producenti su ih uspeli dobiti pod uslovom da se film snimi u neprepoznatljivom gradu. I rezultat je solidno ostvarenje, zanimljivo i napeto. U glavnim ulogama nastupaju poznati glumci J. Moore, G. Garcìa Bernal, M. Ruffalo i D. Glover. Zanimljiv je podatak da je film, uz dosta podeljena mišljenja kritičara, naišao na oštre kritike nekoliko organizacija slepih, koji su smatrali da na neprimeren način prikazuje slepe osobe.

Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >