Anie (1982)

ANNIE (Originalni naziv)

mjuzikl porodični

Odvažna devojčica uspe osvojiti hladno srce multimilijunaša koji ne voli decu

 
Režija: John Huston
Scenarij: Thomas Meehan, Carol Sobieski
Uloge: Albert Finney, Carol Burnett, Ann Reinking, Tim Curry, Bernadette Peters, ...

Filmografija

Iako je film Johna Hustona adaptacija uspešnog brodvejskog mjuzikla, lik male Anie zapravo je proistekao iz popularnog stripa dvadesetih godina prošlog veka, "The Little Orphan Annie", autora Harolda Graya. Iako se Anie u stripu bori sa nacistima i susreće sa natprirodnim pojavama, niti filmska verzija nije ništa manje atraktivna. Genijalnost svestranog Johna Hustona vidna je u svakoj sceni ovog nezaboravnog mjuzikla.

Anie (Aileen Quinn) je odvažna devojčica koja živi u sirotištu. Razdoblje ekonomske depresije oseća se u svim segmentima društva pa tako i u sirotištu koje vodi tiranski raspoložena alkoholičarka, gđica Hanigan (Carol Burnett). No živahna Anie ipak se ponada u bolje sutra kada multimilijunaš "Tatica" Oliver Varbuks (Albert Finney) odluči "usvojiti" jedno dete na sedmicu dana, kako bi popravio svoj imidž u medijima."Tatica", naravno, izabire malu Anie, koja se znalački umili naizgled bezosećajnomu bogatašu.

Svi zavole Anie, pa čak i američki predsednik, a Varbuks pruži obećanje devojčici kako će joj pomoći u potrazi za pravim roditeljima. No problemi se javljaju pojavom gramzivog i pokvarenog brata gđice Hanigan, Roostera (Tim Curry), koji želi iskoristiti priliku veka i obogatiti se preko "Tatice".

Mlada Ailen Kvin debitirala je na velikim ekranima u ulozi Anie, a pored nje su sjajno glumili i Albert Finej ("Traffic", "Erin Brockovich")  kao milionaš "Tatica", Carol Burnett kao upraviteljica sirotišta te nezaboravni Tim Curry ("Kinsey", "Charliejevi anđeli") kao zli Roster. Mnoštvo pamtljivih songova, a posebno slavni "Tomorrow", podsetit će mnoge odrasle na lepe dane detinjstva, a one mlađe upoznati sa čarima ovog duhovitog, prekrasnog mjuzikla.

 


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >