Čovek bez zvezde (1955)

MAN WITHOUT A STAR (Originalni naziv)

vestern

Kauboj lutalica prihvata posao na ranču kojeg vodi lepa i samosvesna vlasnica

 
Režija: King Vidor
Scenarij: D. D. Beauchamp, Borden Chase
Uloge: Kirk Douglas, Jeanne Crain, Claire Trevor, William Campbell, Richard Boone...

Filmografija

Ovaj izvrstan vestern režirao je klasik američkog filma King Vidor (1894-1982). Bio mu je to 54. film u karijeri koja je započela još u doba nemog filma. Nakon "Čoveka bez zvezde" režirat će još samo dva filma, istorijske spektakle "Rat i mir" (1956) i "Salomona i Sabu" (1959). U "Čoveku bez zvezde" Kirk Douglas odigrao je jednu od svojih najboljih i najpopularnijih uloga.

Dok se kradom vozi u stočnom vagonu iz Kansas Sitija na Zapad, Dempsei Rae (K. Douglas) sprijatelji se sa mladim i neiskusnim Džefom Džimsonom (W. Campbell). Stignu u malo mesto na Zapadu gde šerif optuži Džefa da je ubio pratioca voza, no Dempsei prokaže pravog ubicu i za to dobije novčanu nagradu. Dempsei i Džef ostanu u gradu gde Dempsei ima prijateljicu Idone (C. Trevor), zabavljačicu u salunu.

Predradnik sa jednog velikog ranča ponudi Dempsiju i Džefu da čuvaju stoku čija će vlasnica upravo stići sa Istoka Sjedinjenih Država. To je lepa i samosvesna Red Bovman (J. Crain). Za nju su već dopremili deset hiljada krava iz Teksasa, a stići će još pet hiljada grla koje će dopremiti Steve Miles (R. Bone). Reed ponudi mesto predradnika Dempsiju, no on ne želi to mesto oduzeti čoveku koji ga je zaposlio na ranču.

Reed se sviđa Dempsiju, a i on njoj, i ona mu tad ponudi da preuzme mesto koje je u "hijerarhiji" odmah nakon predradničkog. Ali, bit će problema jer vlasnik obližnjeg ranča ne želi dopustiti da tuđa stoka ima ispašu na njegovim livadama pa ih ogradi bodljikavom žicom. To Dempsi ne podnosi jer je već u životu stradao od bodljikave žice. A ima loše iskustvo i sa Steveom Milesom koji je doveo stoku iz Teksasa.

 


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >