Paviljon žena (2001)

PAVILION OF WOMEN (Originalni naziv)

drama romantika

 
Režija: Yim Ho
Scenarij: Luo Yan, Paul R. Collins
Uloge: Willem Dafoe, Luo Yan, Shek Sau, John Cho, Yi Ding, Anita Lou, Amy Hill...

Filmografija

"Paviljon žena", romantična istorijsko-intimna saga o dramatičnim promenama koje u kinesko društvo donose japanska agresija i komunistička revolucija, snimljena je u američko-kineskoj produkciji. Reč je o projektu izvrsne kineske glumice Luo Yan, koja uz glavnu ulogu, s Paulom R. Collinsom potpisuje i scenario. Popularni romani američke nobelovke Pearl Buck na kineske teme, koji su svojevremeno bili vrlo popularni i kod nas doživeli su više ekranizacija ali ovo je prva

Gospođa Wu (L. Yan) je bogata i pametna Kineskinja za koju četrdesete godine života ne znače samo loše, nego donose i dobro. Prema staroj tradiciji u to doba udata žena stiče pravo na "penziju" i može dovesti mlađu naslednicu koja će je zameniti u bitnom delu bračnih dužnosti.

Pohotan muž (S. Sau), barem u početku, prihvata novost s neskrivenim oduševljenjem, ali preostali članovi mnogoljudnog domaćinstva nisu tako zadovoljni promenama koje donosi. Naročito je uznemiren najstariji sin, Fengmo (J. Cho), koji se ubrzo zaljubi u svoju "drugu majku" i vršnjakinju.

Nemir u kuću unosi i dolazak učitelja, belog katoličkog sveštenika Andrea (W. Dafoe), koji svojom blagošću i postojanošću ubrzo osvaja domaćicu naviknutu na sasvim drugačije odnose s muškarcima. Japanska invazija na Kinu i otpor kineske komunističke partije koji prerasta u revoluciju čine raskid s hiljadugodišnjim pravilima istovremeno lakšim, ali i bolnijim.

 


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >