Svetski putnik (2001)

WORLD TRAVELER (Originalni naziv)

drama film druma

Mladi arhitekt napusti svoj dotadašnji život i krene na put potrage za samim sobom

 
Režija: Bart Freundlich
Scenarij: Bart Freundlich
Uloge: Billy Crudup, Julianne Moore, Cleavant Derricks, Liane Balaban, ...

Filmografija

O ljudima koji bez ikakvog razloga napuste porodicu i posao te se o njima više ništa ne čuje može se od vremena na vreme pročitati u novinama. O jednom takvom slučaju govori ova drama pri čemu u fokusu nisu osobe koje očajnički tragaju za nestalim pojedincem, nego sam pojedinac...

Mladi njujorški arhitekt Kal (B. Crudup) naoko je ostvario sve što je želeo u životu. Radi posao koji voli, sretno je oženjen, dok njegov obožavani sinčić upravo slavi treći rođendan. Međutim, Kal bez ikakvog objašnjenja napusti svoj dotadašnji život te se uputi automobilom na put u nepoznato. Na putu potrage za samim sobom počne sretati različite ljude među kojima su konobarica Delores (K. Allen) sa kojom se upusti u jednonoćnu pustolovinu, građevinski radnik Karl (C. Derricks) koji u njemu vidi prijatelja, kolega iz srednjoškolskih dana Džek (J. LeGros) te još jedna izgubljena duša Dulče (J. Moore) koju muči lična tragedija...

Film je redateljsko i scenarističko delo Barta Freundlicha (The Myth of Fingerprints, Trust the Man) kojega su zainteresirali motivi čoveka koji bi iznenada napustio porodicu te bez prethodnog upozorenja krenuo u nepoznato. Intimistička drama sa elementima filma ceste u prvom redu pleni nastupom glavnog glumca. To je B. Crudup (Korak do slave, Charlotte Gray) koji uz filmsku istovremeno gradi i pozorišnu karijeru, a po mnogima je jedan od najboljih mlađih američkih karakternih glumaca. Njegov je lik arhitekta Kala itekako zahtevna uloga u kojoj se prepleću krhkost, odlučnost, sumnjičavost i impulzivnost što je Crudup sve vrlo dobro naglasio.

Prateći Kalovo putovanje američkim cestama i provincijom, gledatelj zapravo prati unutarnje putovanje jednog čoveka na razdelnici mladosti i srednjih godina kao vremenu ključnih životnih odluka te suočavanja sa prošlošću koja je presudno utecala na sadašnje postupke.

Koristeći se flashbackovima i projekcijama, redatelj Freundlich povremeno zgušnjava sadašnje, prošle i buduće događaje te film i u narativnom smislu nastoji biti sve samo ne prosečan, naročito ne u katarzičnom raspletu koji donosi odgovor na pitanje šta glavni junak zapravo traži. U ostalim su ulogama J. Moore (Sati, Daleko od raja), zatim D. Keith (Oficir i džentlmen, Heartbreak Hotel), K. Allen (Otimači izgubljenog kovčega, Starman) te M. McCormack (K-Pax, serija Zapadno krilo). Drama "World Traveler" prikazana je na Toronto Film Festivalu i na Sundance Film Festivalu.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >