Komančerosi (1961)

THE COMANCHEROS (Originalni naziv)

vestern

Teksaški rendžer mora da se ubaci među Komančerose, opasne razbojnike u paktu sa Indijanci

 
Režija: Michael Curtiz
Scenarij: James Edward Grant, Paul Wellman
Uloge: John Wayne, Stuart Whitman, Nehemiah Persoff, Lee Marvin, Michael Ansara, ...

Filmografija

Kada bi se provela anketa o tome koji holivudski glumac u sveukupnoj filmskoj istoriji sa najvećim pravom može da ponese titulu naj-Amerikanca, teško da bi se neko čiste savesti mogao opredeliti za bilo koga drugog osim Džona Djuka Vejna. Vojska obožavalaca gorostasnom je kauboju, koji je tako dugo držao filmske Indijance na pristojnoj udaljenosti od "rafinisane" belačke civilizacije, pripisivala imidž staromodnog super rodoljuba. To nije uopšte čudno s obzirom na to što je Vejn kao prednost imao scenski talenat i urođenu harizmu.

Klasik američkog vesterna pružiće nam obilje adrenalinske zabave i pucnjave koja ljubitelje filma ostavlja bez daha.

Temeljen na priči I. Velmana, ovaj klasik američkog vesterna u glavnoj ulozi nam predstavlja glumačku zvezdu Džona Vejna u ulozi kapetana Džejka Katera i Stjuarta Vitmana u ulozi Pola Regreta kao vragolastih kockara i teksaških rendžera. Nakon što se nerado pridruže vojsci, tragaju za komančerosima, odbeglim belcima koji u savezu sa Indijancima švercuju oružje i alkohol. Pilar (Ina Balin) , ćerka suludog šefa komančerosa Grejla (Nehemaja Persof), spašava Džejka i Pola kad ih begunci uhvate. Pilar će se zaljubiti, a nakon iščekivanog klimaksa bitke gledaoci će sa nestrpljenjem čekati rasplet priče u kom će neko od kauboja odjahati u zalaz sunca.

Vestern "Komančerosi" poslednji je film legendarnog holivudskog reditelja mađarskog porekla Majkla Kurtiza, potpisnika nekih od najpopularnijih američkih filmova (Kazablanka, avanture Robina Huda). Iako je film snimao teško bolestan, Kurtiz je "Komančerose" režirao majstorski. Dinamičan, zabavan, duhovit i glumački besprekorno odrađen, Kurtizov je film prava poslastica za sve poklonike vesterna i klasičnog Holivuda. Uz legendarnog Dž. Vejna (Tragači, Rio Bravo, Prava hrabrost, Moja draga Klementina) nastupaju S. Vitman (Znak), L. Marvin (Čovek koji je ubio Libertija Valansa, 12 žigosanih') i Dž. Elama (Podržite svog lokalnog šerifa). Impresivnu ulogu odigrala je I. Balin (Najveća priča ikad ispričana). Autor sjajne muzike je Elmer Bernstin (Sedmorica veličanstvenih, Doba nevinosti)

Glumeći u sporednim ulogama, u filmu se pojavljuju veterani vesterna poput Lija Marvina, Boba Stila i Gvina "Big Boj" Vilijamsa. Komančerosa su filmski istoričari često upoređivali sa još jednim odličnim vesternom - Divljom hordom Sema Pekinpoa.


Komentari (2)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >