Jesen Čejena (1964)

CHEYENNE AUTUMN (Originalni naziv)

vestern povesni

Čejeni nakon proterivanja i omalovažavanja odluče svoju zemlju povratiti oružijem

 
Režija: John Ford
Scenarij: James R.Webb, Mari Sandoz
Uloge: Richard Widmark, Carroll Baker, Karl Malden, Sal Mineo, Dolores del Rio, ...

Filmografija

Istorijska kronika "Jesen Čejena" predzadnji je film legendarnog američkog redatelja Johna Forda i njegov poslednji vestern. Realizirano na kraju redateljeve najzrelije faze, "Jesen Čejena" je značenjski iznimno bogato ostvarenje, prožeto setom i pesimizmom.Film je snimljen na Fordovoj omiljenoj lokaciji, Dolini spomenika, a glumačku ekipu predvode sjajni, ove godine preminuli Richard Widmark i lepa Carroll Baker. Sjajni snimatelj William H.Clothier bio je nominiran za Oskara.

Amerika, 1878. Godinu dana nakon što su sa svoje zemlje proterani u siromašni rezervat, pripadnici indijanskog plemena Čejena čekaju delegaciju američkog Kongresa kako bi je informisali o svojom teškom položaju. U novoj zemlji je, naime, od 1000 doseljenih Indijanaca prvu godinu preživelo njih samo 286.

Indijanci i vojna jedinica za njih zadužena čekaju i čekaju kongresmene, no na kraju umesto njih stiže vest da zbog vetra i odmaranja za večernji bal ipak neće doputovati.

Ponosni Indijanci odluče da je bilo dosta i odlaze, a razočarani su i požrtvovna kvekerica Debora Rajt (C. Baker), koja pomaže Čejenima, i vojnik, kapetan Tomas Arčer (R. Widmark), pun razumevanja za indijanske probleme. Nakon toga, Čejeni ponovno uzimaju puške u ruke i odluče se vratiti na svoju zemlju.

 


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >