Dve ćerke za kralja (2008)

The Other Boleyn Girl (Originalni naziv)

drama romantika biografski

Dve sestre bore se za naklonost kralja Henryja VIII

 
Režija: Justin Chadwick
Scenarij: Peter Morgan, Philippa Gregory
Uloge: Natalie Portman, Scarlett Johansson, Eric Bana, Jim Sturgess, Mark Rylance

Filmografija

Britanski redatelj Justin Chadwick, uz pomoć scenarista Peter Morgan ("The Deal", "The Queen"), uspešno je realizirao zanimljivu istorijsku dramu o životu sestara Bolejn, koje su u vreme kralja Henryja VIII uživale veliku popularnost. Scenarij je adaptacije istoimene novele poznate britanske književnice Philippe Gregory.

Sestre Ana (N. Portman) i Mari Bolejn (S. Johansson) pod pritiskom su oca i ujaka koji traže od njih da očuvaju porodično ugledno nasleđe i da osiguraju njihov prosperitet time da jedna od njih zadobije ljubav engleskoga kralja Henrika VIII. (E. Bana). Međutim, kako se one nastane na dvoru, shvate da je tamo život mnogo kompliciraniji, nego što je bio u provinciji gde su ranije živele. Uskoro se i njih dve, od sestara koje se vole, pretvore u dve suparnice. U početku se čini da je Mari osvojila kraljevo poverenje i postala njegova ljubavnica i rodi mu nezakonito dete. Usprkos tome Mari nije svesna koliko je njezina sestra lukava. Ne samo da je sestru uspela izgurati u drugi plan u kraljevim očima, nego ga je uspela odvratiti i od njegove žene, kraljice Katarine Aragonske. Ana sve čini samo da postane buduća kraljica...

"Dve sestre za kralja" vrlo je dobro režiran kostimirani film nastao na predlošku popularnog pseudoistorijskog romana engleske autorice Philippe Gregory. Sugestivno je to ispričana priča o rivalstvu dveju sestara plemićkoga porekla, u izvrsno dočaranom kontekstu engleskoga 16. veka.

Raskošnih kostima, dvorskoga ambijenta i sjajno ocrtanih odnosa među likovima (naročito valja istaći sjajan prikaz razvoja sestrinskog odnosa koji se od privrženoga pretvori u pravo suparništvo), film je uspelo delo koje je prepoznala i većina kritičara, a nije izostao ni solidan uspeh među gledateljima. "Dve sestre za kralja" režirao je engleski glumac i redatelj Justin Chadwick koji je glavne uloge povjerio proverenim glumicama Scarlett Johansson, Nathalie Portman, Kristin Scott Thomas te drugima, dok u glavnoj muškoj ulozi, naime slavnoga Henrika VIII, nastupa slavni australski glumac hrvatskog porekla, Eric Bana.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >