Seminola (1953)

SEMINOLE (Originalni naziv)

vestern

Borba floridskih urođenika za slobodu i nezavisnost uz pomoć mudrog vođe

 
Režija: Budd Boeticher
Scenarij: Charles K. Peck Jr. (prema vlastitoj priči)
Uloge: Rock Hudson, Barbara Hale, Anthony Quinn, Richard Carlson, Hugh O'Brian, ...

Filmografija

Ugledni američki reditelj vesterna klasičnog razdoblja, Badd Betiker, već je 1953. realizovao film "Seminole". Betikerov film odlikuje se raskošnom vizualnošću, jer je sjajno iskoristio autentične, egzotične floridske lokacije snimane u blistavom tehnikoloru, ali aduti su mu i vrlo kompaktna, pregledno izložena priča sa nizom uzbudljivih situacija, te glumačke zvezde. Mladi Rok Hadson odličan je u svojoj prvoj glavnoj ulozi, a još bolji je Entoni Kvin.

Florida, 1835, utvrđenje King. Poručnik Lens Koldvel izveden je pred vojni sud i optužen za ubistvo i izdaju. Koldvel priča sopstvenu priču o tome šta se dogodilo. On se po završetku akademije Vest Point vratio na rodnu Floridu, gde je upravo počeo sukob između belih doseljenika i urođeničkog indijanskog stanovništva, ponosnih Seminola predvođenih poglavicom Osceolom. Osceola je indijansko-belačkog porekla, a njegovo belačko ime je Džon Pauel. On i Koldvel prijatelji su iz mladosti, a tu je i mladenačka poručnikova ljubav Rivir, koja se u međuvremenu zaljubila u Osceolu.

Koldvel shvati da je za sukob Seminola i doseljenika najodgovorniji komandant utvrđenja King, major Degan... Seminole idu u red najosebujnijih severnoameričkih Indijanaca. Nastali su odvajanjem od južne grane naroda Krik, a u svoje su redove primali i pobunjene crne robove, koji su postali tzv. Crni Seminole. Specifične ikonografije, silno ponosni i ratnički sposobni, dugo i uspešno odupirali su se nasrtajima američke vlade i vojske da ih makne sa njihove zemlje. Zapravo, veći deo seminolskih plemena pristao je na preseljenja sa Floride na teritorije zapadno od Misisipija, ali odlučna manjina, unutar koje se istaknuo poglavica Osceola, po nekim istraživanjima dominantno belačkih korena (nazivali su ga i Osceola - beli Indijanac), to je odbila.

Rat između Seminola i Amerikanaca trajao je godinama, a formalni mirovni sporazum nikad nije potpisan. Tako su Seminole ostali jedini Indijanci u istoriji na tlu Sjedinjenih Država koji službeno nisu kapitulirali. Štaviše, njihov slučaj je nakon Drugog svetskog rata došao i pred Ujedinjene nacija, a aktima sa kraja 1950-ih i početkom 1960-ih američka vlada priznala je Seminolama suverenitet nad njihovim plemenskim teritorijem.

 


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >