Žena sokol (1985)

LADYHAWKE (Originalni naziv)

romantika avantura fantastika

Dvoje prokletih ljubavnika u srednjovekovnoj Francuskoj traži način da budu zajedno

 
Režija: Richard Donner
Scenarij: Edward Khmara
Uloge: Matthew Broderick, Rutger Hauer, Michelle Pfeiffer, Leo McKern, John Wood

Filmografija

Najviše kritika filmu bilo je upućeno na račun muzičkog predloška u filmu. "Žena sokol" je svojevremeno bio revolucionaran film jer je korištena pop muzika osamdesetih koju izvodi Londonski filharmonijski orkestar. Koliko je pridonela uspehu filma svojom osuvremenjenom orkestralnom i zborskom epikom, govori i podatak da je film "Žena sokol" dvostruko nominiran za Oskara u kategorijama najboljeg zvuka i zvučnih efekata.

Prokleti do večnosti, dvoje ljubavnika u srednjovekovnoj Francuskoj očajnički traže način kako da ponovno budu zajedno. Čini se da im ne može pomoći ni jedna zemaljska sila jer noću on postaje vuk, a danju ona se pretvara u sokola.

Lopov Filipe Gastone ( Matthew Broderick), poznat i po nadimku Miš, beži iz tamnice Akvila. Uskoro počinje nemilosrdna potera koju predvodi Bišop od Akvile (John Wood), ali begunca spašava vitez, kapetan Navare (Rutger Hauer). Plemenitog Navara također love već dve godine, otkada je pobegao sa Ledi Isabele ( Michelle Pfeiffer) za kojom Bišop oduvek žudi. Posledica je kletva koju je Bišop bacio na njih dvoje; noću se Navare pretvara u vuka, a Isabela danju u sokola. Ljubavnici su neprestano mučeni svojim transformacijama i mogu se videti samo na časak, u zoru. Navare moli Filipea za pomoć da uđe ugrad i ubije dobro čuvanog Bišopa. Uspeva u svojim molbama i njih dvojica kreću da unište Bišopa i prekinu zlu kletvu bačenu na ljubavnike.

Rutger Hauer i Michelle Pfieffer oduševit će mnoge svojom dražesnom i dojmljivom glumom u priči o srednjovekovnoj ljubavi i čežnji koja podseća na univerzalne epske uzore.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >