Pad (2006)

The Fall (Originalni naziv)

drama avantura fantastika

Bolesni kaskader krati vrijeme u bolnici zabavljajući malu djevojčicu

 
Režija: Tarsem Singh
Scenarij: Dan Gilroy, Nico Soultanakis
Uloge: Catinca Untaru, Justine Waddell, Lee Pace, Kim Uylenbroek, Aiden Lithgow

Filmografija

Početak je 1920-ih u Los Anđelesu, i u maloj bolnici u predgrađu nalazi se devojčica, Aleksandria (Catinca Untaru), koja se oporavlja od loma ruke. Tokom lutanja bolničkim hodnicima upoznaje Roja Valkera (Lee Pace), filmskog kaskadera čije su noge paralizirane nakon nezgodnog pada. Na njen nagovor Roj joj počne prepričavati složenu priču o pet junaka čiji je zadatak ubiti pokvarenog guvernera.

U filmu Pad režisera i scenarista Tarsema Singa, snimanom na dvadesetak lokacija širom sveta tokom duge dve godine, vizualni elementi (prvenstveno kamera, scenografija i kostimi) doista su impresivni - mnogi kadrovi čine  se poput oživljenih umetničkih fotografija. Osnovna nit priče, maštanje bolesne devojčice (Aleksandria je zbog slomljene ruke u bolnici, a ozleđeni joj kaskader raspiruje bujnu maštu mističnom pričom o petorici osvetnika koji žele ubiti zlog Odiusa) te putovanje izmišljenom zemljom u kojoj likove tumače iz svakodnevice znana joj lica, podsetit će gledaoce na Čarobnjaka iz Oza, ali scenaristički sklop nažalost nije tako uspeo.

Naime, režiser je razlomio stvarnost i maštu na manje delove, ali od fragmenata složena celina ne funkcioniše, zato što onemogućava gledaocu uživljavanje. Također, ni depresivna provodna nit nije se pokazala kao najs(p)retnije rešenje za avanturistički film, što Pad u svojoj osnovi jest. Veliki napor uložen u snimanje nije, nažalost, urodio željenim plodom, jer film kao celina nije ni približno na nivou svoje fascinantne vizualne komponente.

Goran Ivanišević


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >