Bubnjevi duž Mohawka (1939)

DRUMS ALONG THE MOHAWK (Originalni naziv)

drama romantika vestern

Martin (H. Fonda) osnuje svoj dom blizu indijanske teritorije ne misleći o riziku

 
Režija: John Ford
Scenarij: Sonya Levien, Lamar Trotti
Uloge: Henry Fonda, Claudette Colbert, Edna May Oliver, John Carradine, Ward Bond...

Filmografija

Radnja filma zbiva se u Albaniju, država New York 1776. godine, uoči Američke revolucije. Nakon venčanja s Magdalenom "Lanom" Borst (C. Colbert), Gilbert "Gil" Martin (H. Fonda) sa svojom suprugom krene na put do naselja Deerfield u dolini Mohawk, na samom rubu teritorije istoimenog indijanskog plemena.

 Uprkos Laninom protivljenju Gil upravo na tom mestu želi da izgradi njihov novi dom, ali zanemari činjenicu da pripadnici plemena Mohawka predvođeni zagonetnim belcem Toryjem Caldwellom (J. Carradine) učestalo terorišu i ponekad ubijaju malobrojno lokalno stanovništvo.

Nenaviknuta na tegoban život uz granicu Lana se teško prilagođava novom životu. Nakon što se pročuje da je počela Američka revolucija, Lana otkrije Gilu da je trudna. Ubrzo Mohawki napadnu i spale njihovo nedovršeno imanje, a Lana od straha i stresa pobaci. Izlaz iz nezavidne situacije ponudi im energična udovica Sarah McKlennar (E. M. Oliver), koja im ponudi smeštaj i hranu.

Kad uskoro uslede novi indijanski napadi, Gil, Lana i Sarah se s ostalim stanovnicima sklone u utvrđeno naselje Deerfield, gde muškarci pod zapovedništvom generala Nicholasa Herkimera (R. Imhof) organiziraju dobrovoljačku jedinicu. Odlučan da se suprotstavi Mohawkima, Herkimer svoje slabo opremljene i loše uvežbane ljude ubrzo povede u bitku protiv Indijanaca.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >