Umrli su u čizmama (1941)

They Died With Their Boots On (Originalni naziv)

drama romantika ratni biografski

Pogled na život legendarnog američkog generala, Džoordža Kastera

 
Režija: Raoul Walsh
Scenarij: Wally Kline
Uloge: Errol Flynn, Olivia de Havilland, Arthur Kennedy, Charley Grapewin, ...

Filmografija

Unsprkos značajnom odstupanju od istorijskih činjenica film "They Died With Their Boots On" ostvario je velik uspeh. Ovo je ujedino i posledni film na kojem su sarađivali Erol Flin i Olivia de Haviland.

Godine 1857. mladi Džoordž Armstrong Kaster (E. Flynn) stiže na vojnu akademiju Vest Point u raskošnoj odori po vlastitom kroju sa psima ljubimcima. Kadet Ned Šarp (A. Kennedy) našali se sa njim i smjesti ga u odaje jednog generala, što rezultira skandalom. Kaster se više udvara lepoj Elizabet Bakon (O. de Havilland) nego što posvećuje pažnju vojničkom studiju. Nakon što u jednom sukobu 1861. nokautira kadeta Šarpa, završi u vojnom zatvoru. Izbije Građanski rat između Severa i Juga i general Šeridan (J. Litel) oslobađa Kastera i šalje ga kao oficira na bojište gde se istakne veštinom komandovanja i hrabrošću. Unapređen je u čin brigadnog generala i nakon rata oženi se sa Elizabet. Ne može se pomiriti sudbinom odbačenog gubitnika, Kaster počinje piti i Elizabet mu uspije isposlovati službu na Divljem zapadu, u Fort Linkolnu, odakle se vode bitke sa plemenom Siuksa. Kaster shvata da korumpirani trgovci poput Šarpa seju mržnju prema Indijancima i trudi se sačuvati mir sa Siuksima koje predvodi hrabri poglavica Ludi Konj (A. Quinn)…

Vestern "Umrli su u čizmama" jedan je od najboljih filmova američkog klasika Raoula Walsha (Bagdadski lopov, Belo usijanje, Burne dvadesete godine, Kapetan Horatio Horblover, Džentlmen Džim, Udaljena truba, Pravac Burma). Iako film u mnogim sastavnicama odstupa od istorijskih činjenica, to nimalo ne umanjuje njegovu vrednost, ponajviše zbog Walshova posebnog stila i tretmana junaka. Walshova opsesija pustolovinom kao načinom života daje njegovu junaku romantičnu auru, a humor i duhovita glumačka interpretacija Errola Flynna daju toj romantičnoj auri privid životne stvarnosti. Iako načelno glorificira jednog američkog istorijskog junaka, Walsh uspeva dati kritički okvir njegove sudbine i tako pokazati dvoličnost i pogubnost američke politike prema Indijancima u 19. veku.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >