Živeti i umreti u L.A. (1985)

To Live And Die In L.A. (Originalni naziv)

akcija triler drama kriminalistički

Neustrašivi agent pokušava uhvatiti falsifikatora koji mu je ubio partnera

 
Režija: William Friedkin
Scenarij: William Friedkin, Gerald Petievich
Uloge: William L. Petersen, Willem Dafoe, John Turturro, John Pankow, ...

Filmografija

Ovaj napeti krimić delo je Viliama Fredkina, režisera kult filmova kao što su "The French Connection" i "Sorcerer". Film se smatra jednim od najpoznatijih dela Neo-Noir žanra a odlična gluma dvoje glavnih zvezda dodatno je začinila ovo zanimljivo ostvarenje.

Ričard Čence (W. L. Petersen) i Džim Hart (M. Grene) tajni su agenti koji u Los Anđelesu već sedam godina uvek rade zajedno. Ako ne čuvaju američkog predsednika, onda rešavaju najteže kriminalne slučajeve. Šest meseci su za petama inteligentnom i beskrupuloznom Riku Mastersu (V. Dafoe) koji falsifikuje velike količine novca, no nemaju dokaza protiv njega. Dva dana prije umirovljenja Džim sam pronađe mesto gdje Masters falsifikuje novac, no ovaj ga ubije. Džim je bio i najbolji Ričardov prijatelj. Ričard će odsad raditi sa drugim kolegom, Džonom Vukovićem (J. Pankov). UHapšenje Mastersa nakon Džimove smrti doživljava kao ličnu stvar. Na aerodromu on i Vuković uhapse Karla Kodija, Mastersovog kurira. Kodija u zatvoru poseti Masters i sazna da ga je prevario advokat Maks Vaksman (C. Alport) koji je obično rkrijumčario  novac. Za to vreme Ričard i Džon promatraju advokatovu kuću, ali Masters ga uspeva ubiti...

"Živeti i umreti u Los Anđelesu" režirao je američki režiser Viliam Friedkin (r. 1939.). Njegova su dva najpoznatija filma "Francuska veza" (1971) i "Egzorcist" (1973). Kao što publika pamti "Francusku vezu" po fantastičnoj poteri detektiva u automobilu za zločincem u podzemnoj železnici, tako će i "Živeti i umreti..." sigurno pamtiti po poteri automobilima po autoputu, ali u suprotnom smeru. "Živeti u umreti u Los Anđelesu" izvanredno je snimio Robi Miler, dugogodišnji snimatelj Vima Vendersa.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >