Legenda o grlici (0)

Legenda o grlici (Originalni naziv)

drama

biografski film, sa elementima različitih žanrova – mjuzikla, komedije,vesterna, melodrame

 
Režija: Ilija Gajica
Scenarij: Marija Ćirić
Uloge: Branislav Zeremski, Slobodan-Boda Ninković, Borka Tomović, ...

Filmografija

„Legenda o grlici“ je biografski film, sa elementima različitih žanrova – mjuzikla, komedije, vesterna, melodrame – posvećen stvaralaštvu jednog od najznačajnijih srpskih umetnika – kompozitoru Stevanu Hristiću.

Priča je zasnovana na novinskim člancima koji su pratili burne govorničke „dvoboje“ ovog kompozitora sa njegovim nemilosrdnim kritičarem Stanislavom Vinaverom. U komičnim „sukobima/dvobojima“ sa Vinaverom kompozitor prolazi kroz stvaralačke dileme. Njegove ideje se na licu mesta ekranizuju u muziku, a ličnosti njegovog životnog dela, baleta „Ohridska legenda“, pomažu mu u tome. Kompozitor postaje učesnik zapleta svog baleta i uz pomoć svojih dalekih i bliskih predaka, ali i suparnika Vinavera, pokušava da pronađe Biljanu (junakinju „Ohridske legende“) i oslobodi je iz turskog ropstva.
„Legenda o grlici“ posredno govori o Srbiji u prvoj polovini dvadesetog veka. Veliki deo filma slavi „Vaskrsenje“ – prvi oratorijum u srpskoj muzici, posvećen vaskrsenju Hristovom.
Film o Stevanu Hristiću, kompozitoru, ali i osnivaču Beogradske filharmonije, direktoru Beogradske opere, prvom predsedniku Saveza kompozitora Jugoslavije i redovnom članu SANU, snimljen je u produkciji Školske redakcije Obrazovno-naučnog programa.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >