Odabrani (1990)

State of grace (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Policajac se mora tajno ubaciti u irsku bandu svog starijeg brata i razbiti je iznutra

 
Režija: Phil Joanou
Scenarij: Dennis McIntyre
Uloge: Joe (Johnny) Viterelli, Sean Penn, Ed Harris, Gary Oldman, ...

Filmografija

Iskren i izravan, film prikazu ratova bandi pristupa gotovo dokumentaristički, pa se čak i akcijske scene čine realistično, ogoljene i lišene spektakularnih efekata i kaskaderskih intervencija. Svaki trenutak života glavnih likova odiše sumornim raspoloženjem, no to film ne čini ništa manje napetim niti usporava njegov tempo. Štoviše, daje mu specifičnu privlačnost. Oscilacija gangsterskih sukoba kulminira iznimno dojmljivom završnom sekvencom koja podseća na onu iz Istvudovog neo-westerna Nepomirljivi...

Teri Nonan (S. Penn) nakon deset godina vraća se u irski deo zloglasne njujorške četvrti Hell's Kitčen, na mesto gde je odrastao i gde se bande danonoćno bore za prevlast nad prljavim ulicama i sumnjivim lokalima. Njegov najbolji prijatelj, Džekie Flaneri (G. Oldman), još je uvek tamo, kao i staro društvo, ali svi su upleteni u poslove bandi i organizirani kriminal.

Džekiejev stariji brat, ambiciozni i beskrupulozni Frankie (E. Harris), vodi najveću irsku bandu u četvrti, kojoj se Terib priključuje. Kathlen (R. Wright), sestra ove dvojice gangstera i Terijeva prva ljubav, pokušava se izvući iz mraka i beznađa četvrti i nastaviti život sa prave strane zakona. I dok Frankie nastoji proširiti svoj uticaj i sklopiti savez sa najjačom i najuticajnijom bandom u četvrti, talijanskim mafijašima, njegov poludeli brat žali za prošlim vremenima i boji se da će Talijani preuzeti irski teritorij.

Džekie hladnokrvno ubije trojicu Talijana koji su došli u irski lokal i time na sebe navuče gnjev mafijaškog šefa, ali i svoga brata. Da izbegne rat bandi u kojem bi Irci bili uništeni, Frankie se obvezuje da će smiriti Džekija na jedini mogući način -metkom. Istovremeno, Teri priznaje Kathlen da njegov iznenadni povratak kući nije slučajnost.

On je policajac čiji je tajni zadatak uvući se u Frankiejevu bandu i razbiti je iznutra. Rastrgan između prijateljske odanosti i služenja zakonu, Teri shvaća da će uskoro morati izabrati stranu...


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >