Delta odred (1986)

The Delta Force (Originalni naziv)

akcija triler

Kada teroristi otmu putnički avion specijalni tim vrhunskih komandosa kreće u spašavanje

 
Režija: Menahem Golan
Scenarij: Menahem Golan, James Bruner
Uloge: Lee Marvin, Chuck Norris, Shelley Winters, Martin Balsam, George Kennedy, ...

Filmografija

"Delta odred" jedan je od početaka akcijskog podžanra o otmicama aviona koji uspešno nastavljaju naslovi poput "Putnik 57", "Umri muški 2", "Air Force One" i "Operacija Delta Force 2", a Čak Noris, slavni Volker, teksaški rendžer, jedno je od "zaštitnih lica" akcijskog žanra.

Libanski teroristi, predvođeni opasnim islamistom Abdulom Rifijem (Robert Forster), otimaju američki avion na putu iz Atine za Njujork. Pilot otetog Boinga 707 prisiljen je da preusmeri let za Bejrut, gde otmičari upute svoje zahteve američkoj vladi.  Kabinet američkog predsednika odgovara hitnim slanjem elitne antiterorističke jedinice Delta Force, na čijem su čelu major Mekoj (Čak Noris) i pukovnik Aleksander (Li Marvin), koji imaju  jednostavan zadatak - osloboditi taoce i ne pregovarati sa teroristima.

Film "Delta odred" inspirisan je istinitim događajem otmice aviona 14. juna 1985. na liniji Kairo - London, čiji je let preusmeren za Bejrut i Alžir. Originalna talačka kriza, u kojoj je bilo oteto 153 putnika i 8 članova posade, okončana je tek nakon dve nedelje ubistvom putnika, ronioca američke mornarice.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >