55 dana u Pekingu (1963)

55 DAYS AT PEKING (Originalni naziv)

drama ratni povesni

Spektakularna priča o tzv. bokserskom ustanku u Kini na prelazu vekova

 
Režija: Nicholas Ray
Scenarij: Philip Yordan, Bernard Gordon, Robert Hamer
Uloge: Charlton Heston, Ava Gardner, David Niven, Flora Robson, John Ireland, ...

Filmografija

Nikolas Raj jedan je od najistaknutijih američkih filmskih autora iza Drugog svetskog rata. Ogledao se u raznim žanrovima, a najpoznatiji su mu filmovi kultni Buntovnik bez razloga, vestern Johnny Guitar, ratna drama Gorka pobjeda i gangsterski debi Oni žive noću. U svom opusu, obeleženom neprilagođenim likovima, melankolijom, izrazitom vizualnom izražajnošću i sklonošću promodernističkim redateljskim postupcima, ostvario je i dva istorijska spektakla - Kralj kraljeva o Kristu, te 55 dana u Pekingu o tzv. bokserskom ustanku u Kini na prelazu vekova...

Godine 1900. u Kini izbija tzv. bokserski ustanak protiv strane eksploatacije nacionalnih dobara i ponižavajućeg odnosa koji Japan i zapadne sile - Velika Britanija, Amerika, Nemačka, Rusija, Italija i Francuska - imaju prema kineskoj državi. Kineska carica potajno potpomaže ustanike oružjem, a kad oni u Pekingu napadnu područje na kojem su smeštena međunarodna diplomatska predstavništva i oružane snage, dođe do velike bitke. Otpor opsadi predvodi američki mornarički bojnik Mat Levis, koji se nedavno zbližio sa ruskom plemkinjom Natalijom Ivanof, prezrenom od sunarodnjaka zbog preljuba sa Kinezom, zbog čega je njezin muž počinio samoubistvo.

55 dana u Pekingu  je film vizualno fascinantna rapsodija kompaktne narativno-dramaturške strukture usprkos epskoj protežnosti i zamahu, a bio je nominiran za dva Oskara, oba iz muzičke sfere - za uzbudljivu partituru bio je nominiran znameniti Dimitri Tiomkin (Točno u podne, Obračun kod O.K. korala, Rio Bravo), a za najbolju izvornu pesmu (So Little Time) Tiomkin (glazba) i Paul Francis Webster (tekst). Velik glumački ansambl sastavljen redom od vrsnih izvođača predvode legende - Charlton Heston (Deset zapovedi, Ben Hur, Dodir zla, Planet majmuna), Ava Gardner (Snjegovi Kilmandžara, Mogambo, Bosonoga kontesa, Sunce se ponovo rađa) i David Niven (Moj čovek Godfrey, Odvojeni stolovi, Topovi s Navarone, Pink Panther).


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >