Hombre (1967)

HOMBRE (Originalni naziv)

akcija vestern

Belac koji je odrastao kao Apač sukobi se sa banditima koji su napali poštansku kočiju

 
Režija: Martin Ritt
Scenarij: Elmore Leonard, Irving Ravetch
Uloge: Paul Newman, Fredric March, Richard Boone, Diane Cilento, Cameron Mitchell...

Filmografija

"Hombre" reditelja Martina Rita jedan je od manje poznatih, ali svakako najuverljivijih revizionističkih naslova žanra. Akcijski zaplet i vestern elementi zapravo su dekor i danas aktuelne priče o rasnim predrasudama i licemerju kroz koje naslovni lik filma prolazi. Legendarni Pol Njuman prepoznatljivo je i predvidljivo odličan kao Hombre, dok u ostalim ulogama gledamo Fredrika Marča, Ričarda Buna i Dajen Silento.

Džona Rasela (P. Njuman), čiji je nadimak Hombre, odgojili su Apači u Arizoni. Jednoga dana dozna da je nasledio stambenu zgradu u obližnjem gradu. Odluči da je proda za krdo konja. Zbog toga mora da ode u veći grad i putuje kočijom. Nakon izlaska iz grada on i saputnici su opljačkani, a zahvaljujući okretnom Raselu, uspeju izvući živu glavu i pobeći sa malo vode, novca i municije...

Hombre je napet i vrlo dobro režiran vestern sa kraja šezdesetih, razdoblja kada ovaj žanr dolazi u fazu u kojoj se napuštaju neki klasični obrasci i ustaljena načela. Hombre je zoran primer primene novih tendencija unutar žanra i reč je o vrlo dobrom filmu. Režirao ga je američki reditelj Martin Rit, kom je ovaj film sedma (i poslednja u nizu) saradnja sa slavnim glumcem Polom Njumanom.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >