Kneževina Srbija (2008)

Kneževina Srbija (Originalni naziv)

drama

Prvih sedam decenija XIX veka, u kojima se stvarala i učvršćivala država

 
Režija: Zdravko Šotra
Scenarij: Zdravko Šotra, Milovan Vitezović
Uloge: Dragan Nikolić, Nenad Jezdić, Nebojša Glogovac, Kralj Petar, ...

Filmografija

Radnja filma „Kneževina Srbija“ smeštena je u prvih sedam decenija XIX veka, u kojima se stvarala i učvršćivala država, a time i istorijska sudbina. Prikazano je kako se srpski narod dugo i teško sam oslobadjao, kroz dva ustanka, i kako je potom teško sticao priznanje svoje slobode i medjunarodno priznanje prava da ima svoju državu.

Film je, vodjen naratorom Draganom Nikolićem, dok se u igranim sekvencama, izmedju ostalih, pojavljuju i Nenad Jezdić (knez Miloš), Nebojša Glogovac (knez Mihailo), Kralj Petar (prota Mateja Nenadović), Nataša Ninković, (Adelina Irbi), Milica Milša (kneginja Persida), Dragoslav Ilić (Osman Paša). Medju dvadesetak glumaca u ulogama znamenitih istorijskih ličnosti našli su se još i Vojin Ćetković, Miki Krstović, Dragomir Čumić, Branislav Tomašević, Nebojša Kundačina...
Film je sniman u Beogradu, Topoli, Orašcu, Takovu i Kragujevcu, uz korišćenje brojnih dokumenata, umetničkih slika crteža, kao i prvih fotografija načinjenih u Srbiji.
 
Scenario su napisali Milovan Vitezović i Zdravko Šotra, koji je i reditelj filma.
 
Košutnjak film je snimanje ovog filma realizovao u saradnji sa Ministarstvom prosvete Republike Srbije, Radio Televizijom Srbije, i uz pomoć Ministarstva kulture Republike Srbije.

Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >