Jasna i neposredna opasnost (1994)

Clear and Present Danger (Originalni naziv)

akcija triler drama

Treća u nizu filmskih adaptacija špijunskih romana Toma Klensija s Harison Fordom

 
Režija: Phillip Noyce
Scenarij: Tom Clancy, Donald Stewart
Uloge: Harrison Ford, Willem Dafoe, Anne Archer, Joaquim de Almeida, Henry Czerny

Filmografija

Izvrstan politički akcijski triler, treći u nizu filmskih adaptacije romana Toma Klensija, autora lika vrhunskog agenta Džeka Rajana, američkog odgovora na britanskog agenta 007.

Istraga ubistva agenta CIA-e, Džeka Rajana (Harison Ford) odvodi ravno u rat američke vlade i kolumbijskog kartela. Može li agent CIA-e u nečistim poslovima, iza kojih stoji i sam predsednik, sačuvati živu glavu?! Džeck Rajan se vratio, a ovog puta zli Earl Džouns) oboljeva od zloćudne bolesti, Rajan preuzima njegovo mesto u CIA-u.

Još se nije ni snašao, a već se našao u ozbiljnoj situaciji. Naime, ubijen je jedan od najboljih predsednikovih prijatelja, a pobijena je i cela njegova porodicana na spavanju. Rajan preuzima slučaj, ali on ne zna da je CIA već poslao tajnog operativca (Vilijem Defo) da vodi ilegalnu paravojnu jedinicu u Kolumbiji protiv  tamošnjih dilera droge.

Situacija se dodatno komplikuje kada njegov tim upada u zamku i gubi jednog svog agenta. Rajan mora rizikovati, na kocku stavlja ne samo svoju karijeru nego i život da bi došao do istine.

Nakon velikog uspeha "Patriotskih igara", Filip Nojs  se ponovno udružuje sa Harison Fordom i oživlja lik Džeka Rajana, koji se ovog puta upliće u rat sa kolumbijskom kartelom i aferu koja se proteže do samog vrha američke vlasti. I ovoga puta film je snimljen prema romanu Toma Klensija, koji je uverljivo prenesen na veliki ekran. Priča i scenario posebno su upečatljivi, spletke koje povezuju moćnike čine se kao da bi mogle biti istinite, što dodatno daje snagu celom filmu. "Neposredna opasnost" je film političke intrige, triler s akcijskim scenama kojih se ne bi postideo ni sam Rambo, a neverovatni niz imena s A-liste holivudske glumačke ekipe samo mu je dodatno pomogao da postane veliki blokbaster sredine 90-tih.

Film je dobio nagradu ASCAP 1995. godine, a iste godine nominovan je za Oskara u dve kategorije. Harison Ford je osvojio nagradu Blokbaster Entertejment.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >