Neprijateljski rudnik (1985)

ENEMY MINE (Originalni naziv)

drama sf

Dvojica neprijateljskih vojnika na nepoznatom planetu udružuju snage kako bi preživeli

 
Režija: Wolfgang Petersen
Scenarij: Barry Longyear, Edward Khmara
Uloge: Dennis Quaid, Louis Gossett Jr., Brion James, Richard Marcus, ...

Filmografija

Kultni naučno‑fantastični klasik iz 1985. godine, „Neprijateljski rudnik" redatelja Wolfganga Petersena istovremeno je prvorazredan pripadnik žanra, dirljiva drama o nužnosti dijaloga i pokušaja razumevanja druge strane, te nepredvidljiv akcijski film o spašavanju prijatelja iz neprijateljskog okruženja. Petersen skladno i logično spaja sve te elemente u tečnu i privlačnu celinu, koja do dan‑danas nije izgubila ništa od svoje svežine i uverljivosti.

U dalekoj budućnosti, ljudi i Draci su zarobljeni u strašnom ratu kojem se ne nazire kraj. Tokom jedne bitke, vojnik sa Zemlje Vilis David (Dennis Quaid) sruši se na nepoznati planet, a u potrazi za ostalim preživelima nađe samo pripadnika protivničke vojske, kojega nazove Džeri (Louis Gossett Jr.). Ispočetka neprijateljski nastrojeni jedan prema drugome, njih dvojica ubrzo shvataju kako je jedini način za preživljavanje na tom surovom planetu da ujedine snage.  Vremenom, obojica doznaju mnogo toga o kulturi onoga drugo, pa se međusobno poštovanje ubrzo pretvara i u pravo prijateljstvo. No, njihovi suborci neće imati razumevanja za takve promene...

Dennis Quaid iznimno staloženo igra ulogu zemaljskog vojnika, ali ne smijemo ne istaknuti izobličenog Louisa Gossetta Jr.‑a, u ulozi izvanzemaljca Džerija.


Komentari (1)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >