Građanska parnica (1998)

A Civil Action (Originalni naziv)

drama

Uspešan advokat preuzima slučaj za koji je mislio da će mu doneti slavu i zaradu

 
Režija: Steven Zaillian
Scenarij: Steven Zaillian, Jonathan Harr
Uloge: John Travolta, Robert Duvall, Tony Shalhoub, William H. Macy, Peter Jacobson

Filmografija

Film je dvostruko nominovan za Oskara 1999. godine (najbolja sporedna uloga i kinematografija). Robert Duval nominovan je i za Zlatni globus.

Neumorno ustrajni advokat Jan Šlihtman (Džon Travolta) postaje tužitelj koji zastupa nekolicinu porodica koje su od njega došle zatražiti pravdu i pomoć. Istražujući slučaj, koji se u početku čini da neće doneti veliku zaradu, Jan shvati da se radi o velikom pokušaju zataškavanja. Naime, jedna kompanija za proizvodnju kože verovatno je povezana i odgovorna za nekolicinu smrtnih slučajeva izazvanih leukemijom. Šlihtman i njegova tri saradnika odlaze da istraže kontaminovano područje sa namerom podizanja tužbe i traženja odštete. 

Zaljubljenici advokatskih filmova oberučke će prigrliti ovu nepredvidljivu i napetu sudsku dramu Stivena Zajliana ("Svi kraljevi ljudi“), koja uspeva da izbegne sve klišeje u koje gotovo uvek upadaju filmovi sudske tematike. Prema istoimenoj knjizi Džonatana Hara, neki od najvećih glumačkih imena (Džon Travolta, Robert Duval, Vilijam H. Mejsi, Džon Litgou, Džejms Gandolfini, Stiven Fraj, Sidni Polak…) odigrali su nezaboravne uloge i tako nam pružili ogledni triler iz sudske prakse, koji bi trebalo da postane predložak drugim sudskim dramama.



Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >