Kabirijine noći (1957)

Le notti di Cabiria (Originalni naziv)

drama

Priča o mladoj prostitutki koja doživljava razne pustolovine u Rimu

 
Režija: Federico Fellini
Scenarij: Federico Fellini, Pier Paolo Pasolini, ...
Uloge: Giulietta Masina, François Périer, Franca Marzi, Amedeo Nazzari, ...

Filmografija

"Kabirijine noći" je slavna i hvaljena italijanska crno-bela drama iz 1957. godine, koja govori o mladoj prostitutki koja doživljava razne pustolovine u Rimu. Film, koji je blagi odmak od italijanskog neorealizma, režirao je Federiko Felini i osvojio Oskara za najbolji strani film.

 Sa prethodna dva filma "Ulica?" (La strada, 1954.) i "Probisvet" (Il Bidone, 1955.) čini ciklus takozvanih filmova iskupljenja, u kojima neorealističke elemente (usredsređenost na "malog" čoveka, bavljenje marginalnim društvenim slojevima i podjednako običnim kao i dramatičnim vidovima njihovog života, ambijenti zapuštene provincije i predgrađa, naglasak na siromaštvu) nadograđuje psihološkim i moralističkim opservacijama. Nastavljajući poetiku neorealizma, društvena tematika je zamenjena psihološkom - veća pažnja je posvećena raspoloženjima i željama likova, njihovim intimnim potrebama i uskraćenostima (tzv. neorealizam duše ili "rekonstruisani" neorealizam).

 
Đulijeta Masina je u ovom filmu ostvarila jednu od svojih najboljih uloga. Tragičnost naslovne junakinje ona podcrtava suptilnom komikom, prožetom sentimentalnošću, zbog čega je poređena sa Čarli Čaplinom, kao i zbog svoje krhke pojave, intuitivne glume i žive mimike.

Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >