Park Rov (1952)

Park Row (Originalni naziv)

drama

Mladi novinar Pineas Mitčel nezadovoljan poslom odluči pokrenuti vlastite novine

 
Režija: Samuel Fuller
Scenarij: Samuel Fuller
Uloge: Gene Evans, Mary Welch, Bela Kovacs, Herbert Heyes, Tina Pine

Filmografija

U Njujorku 1880-ih mladi nezadovoljni novinar Pineas Mitčel (G. Evans) odluči pokrenuti vlastite novine, jer mu je dojadilo da ga beskrupulozno iskorištava njegova poslodavka i vlasnica novina "The Star", Šariti Haket (M. Welch).

Mitčel počinje poletno, iskoristivši vest o muškarcu koji je skočio sa Bruklinskog mosta, i odmah postiže uspeh. Njegov "The Globe" postaje najveći konkurent listu "The Star", jer počinje koristiti inovativni linotip te pokreće kampanju među čitateljima za prikupljanje novčanog fonda kako bi podigli kip Slobode. Uz to, zaljubljen je u svoju rivalku i oponenticu Šariti, a ni ona nije imuna na njega...

Opus redatelja Samuela Fullera, jednog od najboljih američkih redatelja, uključuje mnoge filmove koji su više cenjeni danas nego u njegovo doba. Poznata je činjenica da je kao sedamnaestogodišnjak Fuller bio najmlađi poznati reporter zadužen za rubriku događanja u "The New York Journalu", te nije čudno da je jedno od svojih dela posvetio upravo temi novinarstva. Zato je "Park Row" duboko ličan film koji je Fuller sam i financirao. Zbog toga je ovaj B-film dramatične crno-bele fotografije itekako vredan gledanja, a posebno će zanimljiv biti onima koje zanima koncept slobodnog novinarstva i istorija novinarstva. Film je možda najsnažniji u delovima koji prikazuju strast i integritet čoveka posvećena novinarstvu, strast koja pomaže transformirati novinarstvo.

Najviše pažnje kritike i javnosti privukao je neobičan način snimanja filma i montaže, no tu ima i zanimljivih monologa i interpretacija, pogotovo ona Mary Welch, kojoj je to nažalost bio jedini film, jer je samo koju godinu kasnije umrla pri porodu.

Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >