Pokopaj mi srce kod Vundid Nija (2007)

Bury My Heart at Wounded Knee (Originalni naziv)

drama vestern povesni

Hronika proterivanja američkih Indijanaca

 
Režija: Yves Simoneau
Scenarij: Daniel Giat, Dee Brown
Uloge: Aidan Quinn, Adam Beach, August Schellenberg, J.K. Simmons, Eric Schweig

Filmografija

Objavljen 1971., roman Di Braun jedna je od najpotpunijih hronika istrebljenja američkih Indijanaca tokom druge polovine 19. veka. Prodan je u pet miliona primeraka i preveden na 17 jezika. Iz romana u kojem Braun dokumentovano i potanko govori o sudbini Dakota, Uta, Čejenna i drugih plemena, film je uzeo uglavnom događaje koji su prethodili masakru Sijuksa, koji mnogi smatraju najgorim i najbrutalnijim zločinom u istoriji SAD-a.

Počinjući pobedom Sijuksa nad vojskom generala Kastera kod Litl Big Horna, Pokopaj mi srce kod Vundid Nija nas upoznaje sa tri glavna lika: Čarlsom Estmanom, mladim Sijuksom, lekarom, školovanim u Dartmontu, kojega drže kao dokaz navodna uspeha asimilacije; Bikom Koji Sedi, poglavicom Lakota koji se odbija predati američkoj zamisli koja bi njegove ljude lišila identiteta, dostojanstva i svete zemlje i senatorom Dejvisom, jednim od idejnih tvoraca državne politike o Indijancima.

Dok Estman i učiteljica Elena Godal rade kako bi upoboljšali život Sijuksa u rezervatima, senator Dejvis lobira kod predsednika Granta za humaniji pristup Indijancima, opirući se ideji generala Vilijama Tekumsa Šermana koji se zauzima za rat.

Za Sijukse nada se javlja u obliku proroka Vovoka i Plesa duhova – mesijanskoga pokreta koji obećava kraj njihova trpljenja zbog beloga čoveka. Ova je nada posve zaboravljena nakon ubistva Bika Koji Sedi i masakra stotina Lakota, muškaraca, žena i dece kod Vundid Nija, 29. prosinca 1890. 

 


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >