ponedeljak, 17.06. 21:25

Upoznati Forestera (2000)

Finding Forrester (Originalni naziv)

drama

Priča je o susretu nekoć slavnog pisca sa mladim, talentovanim učenikom

 
Režija: Gus Van Sant
Scenarij: Mike Rich
Uloge: Sean Connery, Rob Brown, F. Murray Abraham, Anna Paquin, Busta Rhymes, ...

Filmografija

Nakon velikog uspeha koji je postigao renomiranom dramom "Dobri Vil Hnting", Gas Van Sant vratio se svojim korenima nezavisnog filmaša i snimio jednu od najkontroverznijih prerada svih vremena – onu, Hičkokovog "Psiha". Producentski uslov za slobodne ruke pri snimanju rimejka bilo je obavezno snimanje idućeg filma, koji će firmi"Miramaks" doneti veliki uspeh. I tako je nastao "Upoznati Forestera"...

Mnogo puta obrađena tema oživela je kao nikada pre pod rediteljskim nadzorom kultnog filmaša Gasa Van Santa, a prisutnost legendarnog Šona Konerija, u ulozi povučenog genija, zapečatila je sigurnost uspeha, podjednako kod kritičara i gledalaca.

Vilijam Forester (Šon Koneri) osvojio je Pulicerovu nagradu za književnost pre četiri decenije. Njegov roman postao je jedno od nezaobilaznih štiva dvadesetog veka, no autor se povukao u osamu stana i potpuno sakrio od javnosti. Kada mladi student Džamal (Rob Braun) prihvati opkladu kako će provaliti u Foresterov stan, on ne sluti kako je to tek početak kompleksnog odnosa: naime, Džamal je talentovani košarkaš, ali njegovo srce potajno pripada književnosti. Forester zamalo uhvati Džamala u provali, a iza mladića ostanu njegovi rukopisi, koji ponovo zaintrigiraju književnu legendu na povratak u zaboravljeni svet literature. Radoznali Džamal vraća se po svoje sveske, a Forester, željan društva nakon godina samotnog života, postaje mentor talentovanom mladiću. Nenadmašno iskustvo i sirovi talenat spajaju se u jedinstvenu celinu, dok ostareli pisac podučava mlađeg, koji, u zamenu, oslobađa Forestera nepotrebnih okova straha od društva. Pravi razlog odlaska u osamu velikog pisca postaće jasan tek na emotivnom, dramatičnom završetku...

Iako vrlo sličan "Dobrom Vilu Hantingu", noviji je Van Santov film odličan primer kako se isti film može snimiti dvaput – na potpuno različit način. Istinski topla priča, koja može smekšati i najokorelije cinike, "Upoznati Foresera" na jednostavan i nepretenciozan način oslikava potragu dvoje ljudi za prijateljstvom. Suptilni rediteljski postupci najveći su odmak od "Dobrog Vila Hantinga", a žestoka emotivnost zamenjena je zrelošću i iskustvom.

Fantastičan snimateljski rad Harisa Savidesa ("Igra", "U ime pravde") i smirena Van Santova režija odigrale su jednako veliku ulogu, kao i odličan scenario. Od prve do poslednje scene, "Upoznati Forestera" uvući će vas u intimni svet likova i zaraziti neobičnom, inventivnom atmosferom koja, uprkos toplini i osećajnosti, ne oskudeva kreativnošću.

Pored legendarnog Šona Konerija, briljirao je mladi Rob Braun, a nenadmašno je glumila i mlada Ana Pakin ("Iks-men", "Piano"). U ulozi zločestog profesora pojavljuje se dobitnik Oskara, sjajni F. Mari Ejbraham ("Amadeus").


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >