Vojnik (1998)

Soldier (Originalni naziv)

akcija sf

Odbačeni elitni vojnik štiti miroljubivu zajednicu od genetički modifikovanih vojnika

 
Režija: Paul W.S. Anderson
Scenarij: David Webb Peoples
Uloge: Kurt Russell, Jason Scott Lee, Connie Nielsen, Michael Chiklis, Gary Busey...

Filmografija

"Vojnik" je prava poslastica za ljubitelje žanra zbog retke kombinacije kvalitetne režije i scenarija; Pol Anderson, reditelj, ponajviše je poznat po hvaljenom naučno-fantastičnom hororu "Na rubu horizonta", a u Velikoj Britaniji uživa ugled kultnog autora, dok je scenarista, Dejvid Veb Piplz, nominovan za nagradu Oskar za scenario Istvudovih 'Nepomirljivih'. Piplz takođe može da se pohvali scenarijima za "Blade Runnera" i "12 majmuna". Kurt Rasel standardno se dobro snašao u ulozi ćutljivog akcijskog junaka, donekle sličnoj onoj iz Karpenterovih "Bekstvo iz Njujorka / LA".

Andersonov film žestoka je kritika potrošačkog društva budućnosti, u kojem čak i ljudi završavaju na otpadu kada im prođe rok. Vrhunsko ostvarenje koje ponajviše pleni pažnju fascinantnom vizuelnošću i atraktivnom montažom.

Kurt Russell u ulozi je elitnog, indoktrinisanog vojnika Toda kojem su uklonjeni svi osećaji. On je borac koji poznaje samo jedno pravilo: ubij ili ćeš biti ubijen. Kada ga porazi pripadnik buduće generacije boraca Kejn, on biva sa otpadom odvezen na zabačenu planetu. Pronalaze ga miroljubivi stanovnici i pomažu mu u oporavku. Naučen samo na nasilje, Tod j eu početku na oprezu i svako mu je sumnjiv, no gostoljubivost članova naselja u koje su ga doveli, Mejsa (Šon Pertvi) i Sandre (Koni Nilsen), konačno počne da otapa njegovu hladnoću. Njegova sreća, nažalost, ne potraje dugo jer kada se nemilosrdni Kejn ponovo pojavi, Todd mora jednom zauvek da okonča sukob.

 


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >