Deveti dan (2004)

Der Neunte Tag / The Ninth Day (Originalni naziv)

drama ratni

Priča bazirana na istinitome iskustvu koje je proživeo sveštenik Jean Bernard

 
Režija: Volker Schlöndorff
Scenarij: Jean Bernard, Eberhard Görner
Uloge: Ulrich Matthes, August Diehl, Hilmar Thate

Filmografija

Ratna drama o devet dana uticajnog luksemburškog sveštenika, kojeg puštaju iz logora Dahau kako bi u tom kratkom roku uverio lokalnog biskupa da se prestane odupirati Trećem Rajhu te da podupre njihov režim.

Uticajni sveštenik iz Luksemburga, otac Henri Kremer (U. Matthes), dospeo je u Dahau gde sveštenike svakodnevno zlostavljaju, tuku, izgladnjuju i ubijaju na najokrutnije načine. Na njegovo veliko iznenađenje uskoro ga obaveštavaju da je pušten na devet dana, za vreme kojih mora izvršiti zadanu misiju ili će biti vraćen u logor. Ako pobegne, stradat će mu porodica. U Luksemburgu se susreće sa gestapovcem Gebhardtom (A. Diehl), koji ga obaveštava da mora uveriti luksemburškog biskupa da odustane od svakodnevnih antinacističkih protesta. Kremer se nalazi pred uistinu teškim zadatkom. Svestan je da biskup nikad neće prihvatiti takvu nagodbu, a ni on sam ne veruje u nju, no boji se za živote svojih kolega koji su ostali u logoru... 

Elegantan i komoran film, čija je priča bazirana na istinitome iskustvu koje je proživeo sveštenik Jean Bernard. Film je to redatelja Volkera Schlöndorffa, najpoznatijega po ekranizaciji romana Güntera Grassa "Limeni bubanj" iz 1979., u kojem je prikazao uspon fašizma i pasivnost ljudi kroz oči dečaka koji odbija odrasti. Ovaj put Schlöndorff se okreće sličnoj temi - pasivnosti Katoličke Crkve u osudi nacizma. Usprkos atraktivnosti i raskoši teme, Schlöndorff je uspeo film prikazati kao intimnu dramu. Poznati nemački glumac Ulrich Matthes dojmljivo je odglumio srčanog sveštenika koji sluša glas svoje savesti, kao i August Diehl u ulozi SS oficira. 

Nagrade: nominacije za German Film Awards u kategorijama najbolje režije, montaže, glavnoga glumca, scenarija i tako dalje.

 

 


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >