ponedeljak, 01.07. 21:42

Šejn (1953)

Shane (Originalni naziv)

drama vestern

Dolaskom na mali porodični ranč bivši revolveraš ga štiti od lokalnih nasilnih stočara

 
Režija: George Stevens
Scenarij: Jack Schaefer, A.B. Guthrie Jr.
Uloge: Alan Ladd, Jean Arthur, Van Heflin, Brandon De Wilde, Jack Palance, ...

Filmografija

Šejn slavnoga filmskoga redatelja Georgea Stevensa (A Place in the Sun, The Giant) vrhunsko je ostvarenje i, po mnogim filmskim stručnjacima, jedan od najboljih vesterna svih vremena. Izvrsnih likova (naročito nimalo stereotipnog prikaza usamljenoga revolveraša), sjajne priče, precizno režiran, film donosi priču o čovekovoj samoći, njegovim moralnim dilemama te pitanjima ideala i životnim uzorima.

Vajoming, osamdesetih godina pretprošlog veka. Tajanstveni došljak Šejn (A. Ladd) dolazi na mali porodični ranč, prihvata gostoprimstvo farmera i zaposli se kao njihov pomoćnik. Porodica ne zna da je on nekadašnji revolveraš koji se skriva jer želi raskinuti sa svojom prošlošću. Otac porodice, Džo Staret (V. Heflin), zadivljen je Šejneovom okretnošću i načinom kako se obračunao sa neprijateljski nastrojenim ljudima Emila Mejera, ali još uvek nema u njega potpuno poverenje. Također, ubrzo primeti da je došljak postao idol njegovome sinu Džoju (B. de Wilde), a shvata i da se njegova supruga Marion (J. Arthur) zagrijala za njega. Lokalni stočari, braća Rajker, žele oterati porodicu Staret unajme opasnoga revolveraša Vilsona (J. Palance). Nakon obračuna sa njegovim ljudima, Šejn će shvatiti da je obračun sa  Vilsonom neminovan...

U filmu glavne uloge tumače poznati glumci Alan Ladd, Jean Arthur, Jack Palance i drugi. Film je, uz brojne druge nagrade, osvojio Oskara za kameru.

 


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >