Srbija u Velikom ratu (0)

Srbija u Velikom ratu (Originalni naziv)

drama dokumentarni

Uspesi, podvizi, stradanja i tragedija srpske vojske, države i naroda u I svetskom ratu

 
Režija: Ivana Stivens
Scenarij:
Uloge: Voja Brajević, Branislav Lečić, Miki Krstović, Nikola Rakočević, ...

Filmografija

Kroz hronologiju događaja, sa nizom novih detalja, u seriji se opisuju uspesi, podvizi, stradanja i tragedija srpske vojske, države i naroda u Prvom svetskom ratu.

 Geopolitički odnosi pred Veliki rat, interesi velikih sila i položaj Srbije, srpski ustupci i austrougarski ratni ultimatum - tema su prve epizode serije. Takođe, u ovoj epizodi govori se i o srpskoj vojsci, bombardovanju Beograda 1914. godine i slavnoj Cerskoj bici.

 
U sledećim epizodama serije, osim osvrta na najznačajnije bitke koje je srpska vojska tih godina vojevala (Bitka na Drini, Kolubarska bitka, Kajmakčalan, proboj na Doborom polju...), biće reči i o sudbini srpskih vojnih zarobljenika i civila u logorima širom Evrope. Posebna pažnja posvećena je životu u okupiranoj Srbiji, čije je stanovništvo, skoro četiri miliona ljudi, živelo u bugarskoj i austrougarskoj okupacionoj zoni izloženo gladi, internacijama i ubistvima.
 
O strahotama i tragediji koja je tih godina zadesila celokupan srpski narod govore najeminentniji srpski, ali i inostrani istoričari. Pored najboljih poznavalaca prilika Prvog svetskog rata sa ovog područja, u filmu učestvuju i najpoznatiji proučavaoci Velikog rata u Evropi: profesori sa Kembridža, Sorbone, Lomonosova i Univerziteta u Beču.

Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >