Krug (2000)

THE CIRCLE / DAYEREH (Originalni naziv)

drama

Film koji žestoko osuđuje težak položaj žena u savremenom Iranu

 
Režija: Jafar Panahi
Scenarij: Kambuzia Pertovi
Uloge: Fereshteh Sadr Orafai, Fatemeh Naghavi, Nargess Mamizadeh, ...

Filmografija

"Krug" je film koji je zbog svog kritiziranja položaja žena u Iranu zabranjen.Ocenjen je kao jedan od najboljih filmova 2000. i prikazan je i nagrađen na nizu festivala. U Veneciji na Filmskom festivalu ovenčao se Zlatnim lavom, nagradom FIPRESCI-a, nagradom OCIC, nagradom Sergio Trassatti i UNICEF-ovom nagradom. Također je nagrađen i FIPRESCI-evom nagradom u San Sebastianu. Autor filma je Jafar Panahi, koji ga je producirao, režirao i montirao, a prema njegovoj ideji je napisan scenarij.

Majka se u rodilištu raspituje kojeg je spola dete koje je njezina kćerka upravo rodila. Odgovaraju joj da je devojčica. Ona je potištena jer je ultrazvuk upućivao na dečaka i zna da će muž njezine kćeri i sva njegova rodbina sad biti ne samo duboko razočarani, nego i besni, pa će možda doći i do razvoda braka.

Majka izlazi na ulicu, gde su tri mlade žene za koje se ubrzo ispostavi da se kriju pred policijom. Jedna od njih ubrzo je uhapšena, a druge dve, 18-godišnja Narges (N. Mamizadeh) i nešto starija Arezou (M. Parvin Almani), pokušavaju pronaći Arezouinu prijateljicu Pari (F. Sadr Orafai) koja je nedavno pobegla iz zatvora i trebala bi im pomoći, jer su i one same begunice.

Prije no što ode vlastitim putem, Arezou se uspeva domoći novca kojim Narges kupi autobusnu kartu, kako bi se mogla vratiti u svoje rodno mesto. Međutim, na ulazu u autobus policija provodi kontrolu i Narges se vrati u grad kako bi pokušala pronaći Pari. Pronađe njezinu kuću, ali ne i nju. Zbog toga odlazi, a upravo tad Pari pobegne iz kuće u koju su banula njezina braća kako bi se sa njom obračunala, jer očekuje izvanbračno dete. Pari odlazi u bolnicu, nadajući se da će joj njezina prijateljica iz zatvora Elham (E. Saboktakin), koja sad radi kao medicinska sestra, pomoći da izvrši abortus...


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >