Severna zemlja (2005)

NORTH COUNTRY (Originalni naziv)

drama

Priča o odvažnoj majci koja se usprotivila seksualnom zlostavljanju na radnom mestu

 
Režija: Niki Caro
Scenarij: Michael Seitzman, Clara Bingham
Uloge: Charlize Theron, Elle Peterson, Thomas Curtis, Frances McDormand, ...

Filmografija

Glumica Šarlize Teron sa Nikijem Karom, nagrađenim scenaristom i režiserom Vale Ridera, za ovu je priču o prvom slučaju o seksualnom zlostavljanju koje je završilo presudom zlostavljaču u SAD-u nominirana za Oskara. Šarlize Teron nominirana je za Oskara za najbolju žensku glavnu ulogu, a Frances McDormand za najbolju žensku sporednu ulogu.

Josej Ames (Šarlize Teron) ostavila je supruga koji ju je zlostavljao, te sa dvoje dece, u potrazi za poslom, vraća se u svoj rodni gradić u severnoj Minesoti, u kojem je najveći deo muškaraca zaposlen u rudniku železa. Josejina stara prijateljica Glori (Frances McDormand), jedna od retkih žena u gradu koje rade u rudniku, nagovara Josej da joj se pridruži. Josej je spremna na težak i opasan život ispod površine zemlje, no nije mogla predvideti maltretiranje svojih kolega. Kada Josej progovori protiv verbalnog i seksualnog zlostavljanja radnika prema radnicama u rudniku, zajednica zatvara oči.

Prema sudskoj parnici “Jenson protiv Evelet Takonite Kompani” i knjizi Klare Bingham i Laure Ledy Gansler “Klas Akcion: The Story of Lois Jenson and the Landmark Case that changed Sexual Harassment Law” o odvažnoj ženi koja se je usprotivila seksualnom zlostavljanju na radnom mestu te tražeći pravdu navukla gnev zajednice i sukobila sa najbližima i prijateljima, snimljena je snažna drama “Severna zemlja”.

Potrebno je dodati da "Severna zemlja“ nije samo film o sudskom procesu koji je pokrenula Josej Aimes, već i priča o hrabroj ženi koju upoznajmo kroz njene odnose sa najbližima. Šarlize Teron oberučke je prihvatila ulogu žene i majke koja se usudila podići glas protiv velike nepravde, a ostale uloge pripale su holivudskim veličinama poput Frances McDormand, Seana Beana, Woodyja Harrelsona te Sissy Spacek.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >