Taksi (1998)

Taxi (Originalni naziv)

akcija komedija kriminalistički

Vešt dostavljač pica postaje taksista koji se uključuje ludu poteru za pljačkašima banke

 
Režija: Gérard Pires
Scenarij: Luc Besson
Uloge: Samy Naceri, Frédéric Diefenthal, Marion Cotillard, Manuela Gourary, ...

Filmografija

Scenario za film je napisan za samo 30 dana. Uprkos tome Taksi je postao jedna od najisplativij franšiza u francuskoj filmskoj industriji.

Danijel Morales (S. Naseri) najbolji je i najbrži dostavljač pica u celom Marseju. No, njegov je san da postane taksista te kad je napokon dobio dozvolu seda u svoj beli Pežo 406, i niko nije srećniji od njega i njegove devojke Lili (M. Kotijar). Mladi policijski detektiv Emilien Kutan-Kerbalek (F. Difental) nema sreće ni za volanom, ni u ljubavi. U auto školi  ponovo je slupao kola, dok je na poslu nesrećno zaljubljen u koleginicu Petru (E. Sjoberg). Kada je  Danijel umalo ostao bez dozvole zbog prebrze vožnje, pomaže mu  Emilien u zamenu za njegovu vozačku pomoć kad policija krene u hvatanje pljačkaša banaka pristiglih iz Nemačke...

Čekajući odluku holivudskog studija "Columbia Pictures" za film "Peti element", francuski režiser i hit maker L. Beson ("Nikita", "Veliko plavetnilo") napisao je scenario za akcijsku komediju "Taksi". Osmislio je zabavnu priču o dvojici potpuno različitih stanovnika Marseja koje ujedinjuju automobili. Lak zaplet uz uvek atraktivnu budi-budi formulu zaživio je u izuzetno zabavnom filmu koji vrvi sjajno snimljenim scenama automobilskih jurnjava. Uz to, Besonov je scenario sve samo ne banalan jer se razbibrižni sadržaj dopunjuje sa vrlo dobrom karakterizacijom, prikazom francuskog multikulturnog društva te referisanjem na neke od francuskih klasičnih komedija.

 


Komentari (1)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >