petak, 26.04. 10:55

Kockar (2002)

THE GOOD THIEF (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Okoreli kockar (N. Nolte) smišlja način kako opljačkati trezor u podrumu kasina

 
Režija: Neil Jordan
Scenarij: Auguste Le Breton, Jean-Pierre Melville, ...
Uloge: Nick Nolte, Nutsa Kukhianidze, Marc Lavoine, Tcheky Karyo, ...

Filmografija

"Kockarf" je izvrstan remejk crno beloga klasičnoga film noira "Potpaljivač Bob" kultnoga francuskoga režisera, scenarista, producenta i glumca Jeana-Pierrea Melvillea (1917-1973, Dva čoveka na Manhattanu, Drugu dah) iz 1955. Snimio ga je irski režiser Neil Jordan (Plačljiva igra, Michael Collins) u sa izvrsnom međunarodnom glumačkom ekipom koja, uključujući slavnoga naturščika Emira Kusturicu u epizodi računalnoga hakera Vladimira, naravno ruskoga podrijetla.

Bob Montagnet (N. Nolte) je okoreli kockar koji se, ušavši u srednje godine, umorio od svakodnevnoga kartanja i odlučio sa velikim poslom povući se u mirovinu. Na žalost, prije nego što je i započeo pripreme, neko ga je otkucao policiji pa mu je uporni istražitelj Roger (T. Karyo) neprestano za petama. Vešti blefer ipak uspeva okupiti ekipu i organizovati provalu u strogo nadgledani trezor u kojemu su u podrumu kasina sakrivene slike neprocenjive vrednosti. Dok ekipa kopa u podzemlju, mozak operacije sa neverovatnim uspehom umnožava milionske žetone pred očima stotina svedoka u glavnoj dvorani monegaške kockarnice. Kada treba biti isplaćen, na svoj užas ustanovi da je sef sa novcem prazan. Nekako istodobno, u kanalizaciji ispod zgrade dogodi se eksplozija plina. Bob nije nezadovoljan, jer je ček sa vrtoglavim iznosom spremio u svoj džep. A da je sve bilo u skladu sa zakonom,garantuje zbunjeni policajac koji ga je prisiljen lično ispratiti iz kockarnice...

Režiser Jordan se sa pravom, zbog poigravanja žanrovskim obrascima te izrazitoj vizualnoj i režijskoj stilizaciji, koje su prisutne i u filmu o kojemu je reč, svrstava u postmoderniste. Sjajan izvorni scenarij Jean-Pierrea Melvillea i Augustea Le Bretona, Jordan - dobitnik Oscara za scenarij "Plačljive igre" - slobodno je prepričao stvorivši sjajnu i dobro nadziranu zbrku dijaloga u stilu Raymonda Chandlera. Nick Nolte (Tanka crvena linija, Hulk, Plima) nadmašio je samoga sebe, a izvrsni su i ostali, osobito mlada Gruzijka Nutsa Kukhinadze (Anne) i karizmatični Turčin Tcheky Karyo (Žena Nikita, Poljubac zmaja) kao policajac Roger.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >